SORU-YORUM

Önce size faydalı olacağını düşündüğüm bir link paylaşımı ile başlamak istiyorum.Bu linke tıkladığınızda fizikle ilgili çoğu tanımın etkileşimli içeriğini bulacaksınız(Etkileşimli fizik sözlüğü).Fizik dersine ait kavramları öğrenmeden formülleri öğrenmenin bir faydası yok.
http://f.eba.gov.tr/Fizik10Sozluk/index.html
Ders kitapları için buradan ulaşabileceğiniz kaynaklar var.

Sorun: Konuları anlamama rağmen soruları çözemiyorum
Çözüm:
1. Soru çözememenin temel sorunlarından biri soru ile ilgili denklemi kuramamaktır. Denklem kurmayı başarmak için ilkokul dördüncü sınıfta öğrendiğiniz denklem kurma konusunu tekrar ediniz. Tekrar esnasında çok basit kabul edilebilecek soruları çözmekten sakın kaçmayın.

2. Konu ile ilgili ayrıntılara dikkat edin. Konu anlatıldığı esnada dikkatinizden kaçan önemli bir şey vardır.

3. Tahtadan defterinize sadece formülleri geçirmeyin. Konu anlatımı esnasında öğretmeninizin ısrarla tekrar ettiği cümleleri de not ediniz.

4. Her soru çözümünde başvurulacak bir ilke vardır. Çözemediğiniz sorunun hangi konuya ait olduğuna dikkat edin ve o konunun temel ilkesini hatırlayın.

5. Öğrendiğiniz konularla ilgili önce kavram testleri çözün, sonra işlem sorularına geçin.

Sorun: Soru ile karşı karşıya kaldığımda ne yapacağımı bilemiyorum 
Çözüm:
A. Çözümünü bildiğiniz bir soruyu öğretmeninize götürüp ondan soruyu çözmesini isteyiniz. 
Öğretmeniniz soru çözmeye nasıl başlıyor iyi gözlemleyiniz;
1. Önce formülü mü yazıyor
2. Bir ilkeyi mi hatırlıyor
3. Soruyu ilgilendirmeyen başka bir konudan mı harekete geçiyor
4. Size başka ara sorular mı yönlendiriyor?
5. Sizden farklı bir yöntemle mi çözüyor, neden bunlardan birine öncelik verdiğini öğretmeninize sorunuz ve hemen ayını soruyu öğretmeninizin yanında onun gösterdiği yöntemle çözmeye çalışarak öğretmeninizden sizi takip etmesini isteyiniz.

B. Çözümlü bir soruyu metin kısmı dâhil olmak üzere birkaç kez yazınız. Sonra metin kısmını okuyup sadece çözümü yazınız. Çözümü ezberliyorum diye korkmayınız, çünkü çözüm esnasında yöntem ve ilkeleri de öğreniyorsunuz, tekrar aracılığı ile de unutmayı engellersiniz.

Sorun: Soru çözerken dikkatim hemen dağılıyor 

Çözüm:
Dikkatinizi dağıtan şeyin önce adını belirleyin.
1. Kız arkadaşınız mı?
2. Aile içi sorunlarınız mı?
3. Cebinizde hiç para olmaması mı?
4. Babanızın almayı tasarladığı arabanın markası mı?
5. Kardeşinizin arkadaşları ile ilişkilerinin boyutu mu?
6. Çalışma ortamınızın elverişsizliği mi?
7. Öğrencilik haricindeki ailenizin takip ettiğiniz işleri veye sizin çalıştığınız yerin sizden çaldığı zaman mı?
8. Başaramamak korkusu mu?
9. İsteksizlik mi?
10. Çevreye yabancılığınız mı? Sorununuzun adını buradakilerden farklı olabilir ama tümünün çözümü için
A. Sorununuzu ebeveyniniz ile mutlaka paylaşın, yükünüz azalır alternatif çözüm önerileri bulunur.
B. Sorununuzu mutlaka kendiniz çözün yoksa içinizde hep bir acaba kalacaktır.
C. Çözeceğiniz soruların, sorunlarınızın çözümünde en etkili şey olacağını unutmayın
D. İnsan yaşadığı sürece sorunları hiç bitmeyecektir, sorunu olmayan tek şey ölülerdir. Sorunlarınıza rağmen bir şeyler yapmaya çalışın

Sorun: Konu eksiğim var ne yapacağımı bilemiyorum 
Çözüm:
Fizik dersinden beklentinizi netleştirin. Kaç fizik netine ihtiyacınız var ona karar verin. Tüm soruları çözmeye aday iseniz öğretmeninize konu tekrar ettirmeyin en basit sorulardan 10 tanesi ile uğraşın ve bu soruları dahi çözemediğinizi öğretmeninize gösterin. Sonra konu ile ilgili çok fazla basit soru çözün. Arkasından kademeli olarak soruların zorluk derecesini arttırın. Bu esnada sınıftaki konuları kaçırmayın, yoksa aynı süreci onlar için de yaşamak zorunda kalırsınız. Tüm soruları çözmeye aday değilseniz eksik olduğunuz konu diğer konuların anlaşılmasını engelleyen bir konu ise hedefiniz az net olsa bile eksiğinizi tamamlayın.Fakat bağımsız bir konu ise dikkatinizi daha fazla dağıtmayın.

Sorun: Çok fazla sınava girmek bıkkınlık veriyor 
Çözüm:
Üniversite sınavı bir yarışma sınavıdır. Öğrencilerin tüm başarıları sıralandıktan sonra en tepedeki öğrenciler seçilir. Bu sınav aynı zamanda sınırlı sürelidir. O halde kısa zaman diliminde çok soru çözebilmeniz gerekir. Bu alışkanlığı sadece sınavlarda kazanabilirsiniz. Soru kitapçıkları siz de bir hafta kalabilseydi tüm soruları çözebilirdiniz. Oysa size sayısal ve sözel için toplam 180 dakika zaman veriliyor. Fizik bu anlamda en az sürenizi çalacak derstir. Zira sorular genelde işlemsiz, fen bilimlerindeki temel kavramlarla ilgili sorulardır. Zihninizin hızının artması için kelimelerin belleklerinizde çağrışımları süratle yapması lazım. Deneme sınavlarının işlevi budur. Yorulmak yoğrulmaktır

Sorun: Kolay soruları çözebiliyorum zor soruları çözemiyorum
 
Çözüm:
Kolay sorular öğretmeninizin sıkça kullandığı türdeki sorulardır. Öğretmeninizin soru tarzını ezberlemiş olabilirsiniz. Zor soruların diğer adı değişik türdeki sorulardır.
1. Öğretmeninizin konu anlatımı esnasında başvurduğu kaynağın dışında bir soru bankası kitabınız daha olsun
2. Bu kitaptaki soruları çözmeye çalışın.
3. Özellikle her konu başlığı değiştiğinde karşılaştığınız soruları öğretmeninize çözdürünüz
4. Bu soruları öğretmeninize götürmeden önce her soru için en az 10 dakika zaman ayırarak çözmeye çalışın.
5. Sonra öğretmeninize götürmeyi düşündüğünüz her soru için ayırdığınız zamanı sürekli arttırın.
6. Aynı önerileri bir başka soru bankası alarak tekrarlayın. Öğretmeninizi daha az arayacağınızı göreceksiniz.
7. Yıl sonuna kadar bunu en az 3 soru bankası üzerinde mutlaka tekrarlayın.

Sorun: Sınav anında soruyu doğru çözdüğümü zannediyorum. Sınavdan sonra çoğunun yanlış olduğunu görüyorum.


Çözüm:
Testlerin şıklarının rasgele yazıldığını zannetmeyin. Doğru cevap olmayan her seçenek hatalı çözümle elde edilmesi muhtemel sonuçlardan oluşur. Zaten bunları adı da çeldiricidir. 
Çeldiricilere takılmamak için
1. Soru çözümüne şıklara bakarak başlamayın.
2. Kurduğunuz denklemin size vereceği sonucu şıklarda göremiyor olabilirsiniz. Çözümünüze güvenin şıklarda hata olabilir.
3. Sonuçtan emin olmak istiyorsanız ya işleminizi tekrar gözden geçirin ya da size denklem kurduran ilke ne idi onu yeniden sorgulayın.
4. Daha fazla sınava girin daha fazla hataya aday olun. Yanlış yapmaktan yorulduğunuz an doğrulara daha kestirmeden ulaşacaksınız.

Sorun: Sınava “yapamam” korkusu ile giriyorum. 
Çözüm:
Diyelim ki yapamadınız. Ne olacak, dünyanın sonu değil bu. Önce düşünce oluşur. Sonra bu düşünceler beklentilere dönüşür. Sonra beklentilere karşılık verilir. Ve korkulan gerçekleşir. Çözüm, hata yapabildiğinizi itiraf etmektir. Arkadaşlarınızla, ebeveyninizle, öğretmenlerinizle yanlışlarınızı ve hatalarınızı konuşun. Zaten bunların tümü zamanında hata ve yanlış yapmış ve yapmakta olan insanlar. Mükemmeller sadece Peygamberlerdir. Öğretmen ve arkadaşlarınız zaten sizin çapınızı bildiğini unutmayın. Size düşen değişime aday olduğunuzu herkese göstermektir. Hem de yeni hatalar yaparak. 

Sorun: Derslerde çok çabuk sıkılıyorum. Neden? 
Çözüm:
1. Muhtemelen konunun başlangıcında öğretmeninizin konuyu anlatmaya başlarken verdiği örnekleri gözden kaçırıyorsunuzdur.
2. Konunun seyri esnasında anılan kavram ve deyimlerin zihninizdeki tam karşılığı olmayabilir.
3. Anlatılan konuyu destekleyen geçmiş konulardan eksiğiniz vardır.
4. Kronikleşen bir kişisel sorununuz olabilir.
5. Öğretmenin tahtaya yazacağı formülleri beklerken anlatılanları önemsemiyor olabilirsiniz.
6. Dersin seyri esnasında anlamadığınız şeyleri sonra bakarım diye kendinizi sürekli kandırıyorsunuzdur.
7. Hele şu konu da bitsin, ya da birinci yazılılar geçsin yeni konuyu tam anlamaya çalışacağım diyerek kendinizi atlatıyorsunuzdur.

Sorun: Bir soruya takılıyorum ve “ben bu konuyu bilmiyorum” diyerek çalışmaktan vazgeçiyorum.

Çözüm:
Karşılaştığı her soruyu doğru cevaplayabilen insan yoktur. Veya herhangi bir konunun uzmanı sayılabilecek bir kişi kendisine yönlendirilen her soruyu cevaplayamayabilir veya yanlış cevaplayabilir. Ve bu, o insanın uzmanlığına gölge düşürmez. Masasında insan ölen bir cerrah hiç bir şey bilmeyen bir insan değildir. Karşılaştığınız soruyu çözemiyorsanız konuyu anlayamadığınızı tespit ediyorsunuz zaten, o halde yapmanız gereken; Konuyu öğrenmek değil mi?
Konuyu biliyorum diyorsanız;
1. Çözümlü bir test kitabına başvurun soru çözümünde özellikle koyu renklerle dikkat çekilmiş uyarılara dikkat edin.
2. Çözüm esnasında işlemler arasına yazılan açıklamaları ısrarla anlamaya çalışın.
3. Ara işlemleri kavrayamıyor iseniz mutlaka öğretmeninize başvurun.

Sorun: Hangi formülü kullanacağımı bilmiyorum. 
Çözüm:
Fizik sorularının çözümünde üç temel yaklaşım vardır;
1. Formülde yerine koyma yöntemi; Kısa zamanda sonuç almaya yönelik bir yöntemdir. Genelde ilköğretim düzeyinde fen bilgisi öğretiminde ya da sayısal dışında kalan öğrencilere fizik neti yaptırmak maksadı ile dershanelerde sıkça başvurulan metottur. Öğrenciyi sadece ezber yapmaya yönlendirdiği için fizikçiler tasvip etmez. Ama sonuç verdiği yerler az değildir. Soru çözümlerinde öğrenci daima tedirgin olur.
2. Matematiksel yöntem; özellikle oran orantı, fonksiyon, analitik ve geometri konularında başarılı olan öğrencilerin sıkça başvurduğu yöntemdir. İşlem gerektiren sorular da daima sonuç verir. Pratiktir.
3. İlkelerle fizik yöntemi; Özellikle yorum sorularında % 100 sonuç verir. İşlem sorularında denklemi kurduran mantığın otokontrolünü sağlar. Formül ezberlemeden kurtardığı gibi formüllerin çıkışını da öğretir. Yapmanız gereken yukarıdaki yöntemlerden birini tercih etmektir.

Sorun: Konular bana kolay geldiği için ders çalışmama gerek yok diye düşünüyorum.


Çözüm:
Karmaşık gibi görünen pek çok bilimin temelinde basit bilgiler vardır. Ancak basit bilgilerden pekiştirilemeyenler unutulmaya mahkûmdur. İlerleyen konularda karşılaşacağınız bazı sorunların temelinde geçmiş yıllara ait bilgi eksiği olacaktır. Bu yüzden öğretmeninize başvurarak:
1. Fizik olimpiyatları konuları hakkında araştırmaya yönelin.
2. Öğrendiğiniz bilgileri kullanarak çeşitli deneyler yapın.
3. TÜBİTAK gibi kuruluşların bilimsel içerikli yayınlarını takip edin.
4. Çeşitli yarışmalarla ilgili projeler hazırlayın.
5. İnternetteki fizik içerikli siteleri dolaşın.

Sorun: Belli soru sayısını geçtikten sonra hemen sıkılıyorum. 
Çözüm:
1. Soru çözerken düzeyinize uygun sorular çözmeye özen gösterin.
2. Çözdüğünüz her sorunun size hız kazandıracağını unutmayın.
3. Aynı soru bankasındaki soruları tekrar tekrar çözmeyiniz.
4. Bir başkasının üzerinde çözüm yaptığı test kitabını kullanmayınız.
5.LYS hazırlık dergilerinden birine abone olun.
6. Grup oluşturarak yarışma ve yardımlaşma ile çalışma saatinizi arttırın.
7. Sıkıldığınızda her defasında bir soru daha.. ,iki soru daha.. diyerek çalışmaya ara vermeyi biraz daha erteleyin
8. Sıkılmaya başlamanızın sebebini doğru tespit edin.


Sorun: Az çalışma ile iyi not alabiliyorum. Bu ders çalışmamı engelliyor.


 Çözüm:
1. Kendinize rakipler bulun.
2. Farklı dershanelerin veya dergilerin yaptığı deneme sınavlarına girin.
3. Bilgilerinizi birine aktarın. Örneğin sizden zayıf birini çalıştırın.
4. Öğretmeninizden sizi zorlayıcı sorular isteyin.
5. Sınıfta konu anlatımına talip olun.
6. Bilginizin kademeli ve özümseyerek arttırılması gerektiğini unutmayın.
7. Aynı konuyla ilgili farklı kaynaklardan sorular çözün.


Sorun: Sadece yorum sorularını çözebiliyorum. 
Çözüm:
1.Mutlaka matematik öğretmeninize başvurmalısınız.
2.Özellikle denklem kurma denklem çözme konularını gözden geçirin.

Sorun: Dikkatsizlikten dolayı çok soru kaçırıyorum. 
Çözüm:
Sorular özelikle test tekniği ile hazırlananlar tuzaklarla doludur.
1. Yanlış çözdüğünüz sorunun doğru çözümüne mutlaka ulaşın.
2. Kavram testlerine önem verin.
3. Yorum sorularındaki çelişkilerinizi mutlaka öğretmeninizle tartışınız.
4. Kendiniz soru yazmayı deneyiniz, hemen çeldirici bir şeyler yazmak istediğinize dikkat edin.

Sorun: Sınavda çözümleri kontrol ederken doğru çözümleri de yanlış zannetmeye başlıyorum.


Çözüm:
Soru çözerken mantık örgünüzün sistematik olması lazım. Bazı bilgilerinizin diğerleri ile çeliştiğini görüyorsanız.
1. İlgili konudaki tanım ve kavramları tekrar edin.
2. Soruları ilkelerle çözmek için kendinizi zorlayın.
3. Zorunlu kalmadıkça formüllere başvurmayın.
4. Emin olmadığınız çözümlerinizi sonuçlandırırken çözümün yanına bir işaret koyunuz.Kontrol anında özellikle bu tür sorular üzerinde yoğunlaşın diğerlerine dokunmayın.

Sorun: Fizik zor görünüyor. 


Çözüm:
Yabancı insanların isimlerini akılda tutmak da zordur. Ama eğer ilgilendiğiniz bir spor dalı varsa o takımdaki oyunculardan çok beğendiklerinizin adını aklınızda tutmak için çok özel bir gayrete ihtiyacınızın olmadığını görürsünüz. Gökdelen binaların ayakta durmasını temelinde çalışan işçilerin attığı betonlar sağlar. Beton dökme çok basit bir iştir ama çok karmaşık bir binanın yükselmesini sağlar. Fizik de öyledir. Tüm bilimlerde olduğu gibi basitten karmaşığa doğru ilerleme mantığı vardır.Size zor görünmesinin temelinde basit bazı bilgi eksiği olmasıdır. Özellikle tanım ve kavramları iyi öğrenirseniz derste anlatılan şeylere yabancı kalmaktan kurtulacaksınız.


Sorun: Deneme sınavlarında istediğim netleri elde edemiyorum.


 Çözüm:
Deneme sınavlarındaki sorular sadece öğrenme düzeyinde hazırlanmış sorular değildir. Test sorularında
1. Bilgi
2. Zaman kullanma
3. Yorum
4. Zihinsel kıvraklık ölçülür. Bilgi başlı başına yalın soru olarak karşınıza çıkabilir. Örneğin LYS sınavları. İşlem gerektirmeyen sorularda ise bilgi size metin kısmında I...II.... şeklinde maddeleşir. İşte o anda yorum yeteneğiniz ölçülüyor demektir. Bunları ne kadar kısa sürede çözersiniz o kadar fazla netiniz olacaktır ama o da ne seçeneklerde birbirine o kadar yakın ki. O zaman da çeldiriciler devreye giriyor demektir. Çok net yapabilmek bu süreçleri atlatmak demektir. Ne dersiniz sizce de çözüm çok ama çok soru çözmek değil mi?

Sorun: Derste uykum geliyor 
Çözüm:
1. Eğer bu sorun ders haricinde de varsa örneğin tavuk gibi erkenden yatmak. Hemen bir hekime başvurun.
2. Evden okula gelince mutlaka kahvaltı yapın.
3. Geceleri televizyon seyretmeyi alışkanlık haline getirmeyin.
4. Ertesi gün dersiniz varsa evinize gelen her misafirle onlar kalkıncaya kadar birlikte oturmayın.
5. İmkânınız varsa sabah kalkar kalmaz duş alın derse zinde gelin.
6. Her teneffüs arasında yüz yıkama alışkanlığı edinin.
7. Teneffüslerde mutlaka bahçeye inin.
8. Zaman zaman bilim-kurgu filmleri izleyin veya romanları okuyun.
9. Her derste öğretmeninizle mutlaka konuşacak bir şey bularak dikkati üzerinize çekin.
10. Dersteki tartışmalara mutlaka katılın fikriniz yoksa bile espri yapın.
11. Öğle tatilinde mutlaka yemek yiyin. Ama asla uyku yapacak şeyler içmeyin ayran, yoğurt v.s


Sorun: Eve gidince her şeyi unutuyorum 


Çözüm:
1.Telefonla arkadaşlarınızdan yardım alın.
2. Sınıfta tahtada yazılanların haricinde hatırlamanız gereken şeyleri de not alınız.
3.Geceleri asla bir başka arkadaşınızla birlikte ders çalışmayın.
4. Verilen ödevlerle ilgili tüm detayları yazınız.
5. Okulda iken evde yalnız ders çalışacağınızı unutmayıp evde yapacak çok ödev olduğunu düşünerek eve erken dönün.
6. Evde ders çalışma esnasında yaşadığınız zorlukları arkadaşlarınızla paylaşın onları böyle sorunları nasıl aşabildiklerini iyi gözlemleyin.

Sorun: Fizik kolaymış gibi geliyor çalışacak bir şey bulamıyorum.


Çözüm:
Böyle bir kanıya nasıl ulaşıyorsunuz!
1. Öğretmeninizin sınıfta anlattığı konular mı çok basit geliyor!
2. Daha önceden öğrendiğiniz konularımı tekrar ediyor!
3. Sınıfta çözülen sorular mı çok kolay
4. Ödevleri mi hafifsiyorsunuz? 
Unutmayın en görkemli binaların temelinde en şekilsiz harçlar ve beton vardır. Üstelik bunları binaların temeline en vasıfsız insanlar atarlar. Eğer o insanlar su demir çimento kalıp işlerini basit bulup gevşek temel atsalar binalar depremi beklemeden rüzgârla yıkılırdı. Sınıfta anlatılanların basit olması sizi gevşetmesin. Zira öğretmeniniz konuları en basit düzeyden alıp en karmaşık noktaya doğru tırmandıracaktır. Sınıfta eğer ders sürekli hafif konularla basit örneklerle anlatılıyorsa hem konuyu rahat kavradığınız için sevinebilirsiniz. Ancak Ders sonunda öğretmeninizden mutlaka sınırlarınızı zorlayıcı sorular isteyiniz. Veya alternatif soru bankaları edinin.


Sorun:Fizik dersine nasıl çalışacağımı bilmiyorum.

Çözüm:
Bununla ilgili yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.



Sorun: Öğretmenlerimin kullandığı bazı kelimeleri anlamıyorum.

Çözüm:
1. Öğretmeniniz eğer dersi anlatırken hızlı konuşuyorsa ders sonunda onunla bu konuyu konuşabilirsiz. Veya dersi yüksek sesle anlattığından dolayı rahatsız olabilir, hatta sesi çok az çıktığı için onu işitmekte güçlük çekiyor olabilirsiniz.
2. Kendi kulaklarınızla ilgili küçük yaşta geçirdiğiniz bir hastalık olabilir mi. Ailenizle bunu görüşün.
3. Konu girişlerinde öğretmeninizin kullandığı kavramların karşılığını önceden biliyor musunuz? Bilmiyorsanız hemen o anda öğretmeninize sorun. Ör. Kuvvet, hız, v.s
4. Öğretmeninizin dersle ilgili olmayan konuyu açıklamak amacıyla kullandığı kelimeleri eğer anlayamıyorsanız mutlaka 
a. Kitap okuma alışkanlığı geliştirmeniz gerekir. Özellikle roman ve deneme. Okuduğunuzu anlama ve belleğinize yeni kelime kazandırmak için.
b. Süreli bilimsel bir dergiyi takip etmeniz gerekir ör. Bilim-çocuk sınıfta öğretmenin konu açılımı için verdiği örneklerin güncel karşılığını bulma ve karşılaştıma yapabilmek için 
c. Bilim-kurgu filmleri seyretmeniz gerekir. Ör. Matrix, Terminatör bilimle ilgili hayal gücünüzü geliştirerek bilimsel kelimelerin ifade edilmesiyle oluşturulan konuşmaları daha rahat kavrayabilmek için.

Sorun: Sınavda problemle karşılaşınca ne yapacağımı bilemiyorum.
Çözüm:
Sınav anında öğrenci yanılgılarının başında metni anlama gelir. Soruların çoğunluğu benzer bir üslupla yazıldığından dolayı aynı mektubu, aynı şiiri defalarca okuyan bir insan edasıyla soru okunmaya başlanınca bir sonraki satırda ne isteneceğini kestirebilirsiniz. Ancak yanılma payınız size çok pahalıya mal olabilir. Sorunun gelişine göre gardınızı almaktan ziyade önce soruyu anlamaya çalışın. Sorunun metin kısmı kopyalarla doludur.
1. Özellikle birimlere dikkat kesilir soru köküyle ilişkilendirmeye çalışırsanız ne yapmanız gerektiği yavaş yavaş belirmeye başlayacaktır.
2. Soru kökü sizden ne istiyor bunu tek cümleyle bir kenara yazınız
3. Yazdığınız şeyin ortaya çıkması için gerekli olan kavram, ilke ve denklemleri bir kenara not ediniz.
4. Bilgilerinizle sorunun kesiştiği noktalarda denklem kurmaya çalışınız.
5. Denkleminizin sizi hemen çözüme ulaştıramayabileceğini aklınızdan sakın çıkarmayın. Çünkü hata yapıyor olabilirsiniz. Aynı süreci birkaç kez deneyin.Bu size problem çözme alışkanlığı kazandıracaktır.

Sorun: Eve gidince çok çalışacağım diyorum. Evde defteri kitabı açınca ne yapacağımı bilemiyorum.


Çözüm:
Başarının temel koşullarından biride ısrar etmektir. Ders çalışma konusunda aldığınız kararları evde mutlaka uygulamaya çalışın. Eğer uygulayamıyorsanız;
1. Ders çalışma konusunda az karar alın ama mutlaka uygulayın. Ör. “bu gün anlatılanları evde tekrarlayacağım”, dediğinizde evde konu ile ilgili tekrarınız size bir şey kazandırmıyormuş gibi gelse de siz sözünüzde durun ve tekrarınızı tamamlayın. Unutmayın ki kendinize verdiğiniz sözü tutmazsanız başkasına ...

2. Ders çalışmak bir alışkanlıktır. Böyle bir alışkanlığı edinebilmek için ders konuşulan ortamları okul dışına taşımaya çalışın. Arkadaş çevrenizde böyle bir alışkanlık geliştirin.

3.Kendinize bir plan yapın. Planınız olabildiği kadar sade olsun. Ve planınızı anne babanıza gösterin. Onlardan planınızı uygulamanız konusunda yardım isteyin. Böylece evdeki işlerin bir kısmı üzerinizden kalkacak ve ebeveynleriniz sizi memnuniyetle denetleyecektir. Siz de, onların gölünü fethedecek, onlara karşı ayıp olmasın diye ders çalışmak zorunda kalacaksınız. Bazen zaruretler büyük başarıların itici gücü olur.

4. Ne yapacağınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa okulda defter ve kitaplarınıza ders esnasında evde ne yapmanız gerektiğine dair kısa notlar alın. Ör. Konunun daha iyi kavranabilmesi için eski bir konun göden geçirilmesi gibi. Bu gibi notlar sizi hemen yönlendirecektir.

5. Ne yapacağınızı düşüneceğinize neler yapmadığınızı neden yapmadığınızı düşünün. 


Sorun: Dersleri ilk başta sevmiştim ama konular ilerledikçe soğudum


Çözüm:
Her yeni öğretim yılı başındaki derslerin konu dağılımı bir önceki yılın konuları üzerine bina edilir. İlk konuların size sevimli gelmesinin nedenleri şunlar olabilir.
1. Konu basittir.
2. İlginizi çeken konulardır
3. Daha önce size anlatılan bir konudur
4. İlk konu olduğu için öğretmeniniz oldukça basite indirgeyerek anlatmıştır.
5. Konuyla ilgili yazılıda çözebileceğiniz sorular çoğunluktadır gelmiştir.

Konular ilerledikçe soğumanın sebebi şunlar olabilir.
1. Yeni konuların bir önceki konularla ilişkisini kuramamış olabilirsiniz. Konu anlatımı esnasında öğretmeninize bunu hemen sorun
2. Konunun adını ilk kez duymuş olabilirsiniz. Konu akılda tutulması güç veya telaffuzu zor bir kavram ise kendinizi konuya kapatabilirsiniz. Duyularınızın uyarılması için konu ile ilgili güncel bir karşılığı öğretmeninizden öğreniniz.
3. Yeni konuların doğal olarak size yeni kavram ve ilke sunacağını unutmayın. Yorulmayın. Bilgi dünyanızı zorlayarak aynı şeyleri tekrar etmekten ziyade arayış halinde olun.
4. Öğretmenler tüm konuları basite indirgeyerek anlatmayı daima hedeflerler. Eğer konu sizi aşıyorsa sınıfta mutlaka öğretmeninizden yardım isteyiniz.
5. Yazılı sonuçlarınızın konulara yaklaşımınızı belirlemesine müsaade etmeyin. Çok basit konulardan çok zor sorular hazırlanabileceği gibi, çok zor konulardan çok basit sorular türetilebilir.

Sorun: Formülleri karıştırıyorum.


Çözüm:
Formül şiirdir. Şiirlerde imge ile simge ayrımını yapamazsanız, bazen okuduğunuz çok değerli bir şiirin içinde gereksiz kelimelerin ve alakasız geçişlerin olduğunu zannedebilirsiniz. Formül matematiksel ifadedir. Fizikteki ilkelerin kestirmeden anlatımıdır. Formülleri kullanmadan önce eğer başvuracağınız ilkeler konusunda kararlıysanız bunların matematiksel izahı sizler için karmaşık olmayacaktır. Fakat deneme yanılma yöntemi ile soruları çözüyorsanız hangi formülü nerede kullanacağınızı bilemeyebilirsiniz. Formül kargaşasından kurtulmak istiyorsanız, zihninizde konular arası geçiş ve konu kavram ilke sonuç zincirinde sorununuz olmamalı. Buna rağmen formüllerde sorun yaşıyorsanız. Unutmayın semboller farklı derslerde farklı anlamlarda kullanılabilirler. Ör. Artı eksi fizikte büyüklük değil sadece yön gösterir. Bu tüm formül uygulamalarınızı tersyüz etmeye yeter.

Sorun: Arkadaşlarımın alaycı tavrı beni soru sormaktan alıkoyuyor.


Çözüm:
Öğrenmek bireysel, eğitim kişiseldir. Bunu asla unutmayın. Yeni tanıştığınız biri size adını söylediğinde eğer adını anlayamadıysanız ayıp olur diye tekrar sormaz iseniz hata edersiniz. Farklı ortamlarda tanıştığınız insana dair konuşmalara şahit oluyorsanız tanıdığınız halde kimden bahsedildiğini anlayamazsınız değil mi?. Veya biri size ondan selam getirdiğinde bu isimde kimseyi tanımıyorum demeniz ayıp olur değil mi. Hatta o insanla tüm bunlardan sonra tekrar karşılaştığınızda adını tekrar sormanız artık imkansız olur öyle mi?
Bir hata zinciri birçok gereksiz sorunun başlangıcı olur. Eğitim öğretim sürecindeki bireylerden beklentilerin başında arayış ve cesaret vardır. Sınıfınızdaki kimse dâhi değil. Olsaydı aranızda olmaz sınıf atlardı. Kimse geri zekâlı da değil, olsaydı zihinsel engelliler okuluna daha ilkokula başlamadan gönderilirdi. Aranızdan bazı kişilerin sivrilmesinin iki sebebi var; Cesaret ve arayış. Sizi engellemeye çalışan arkadaşlarınızın da iki önemli gerekçesi var; Aralarından ayrıldığınızda yalnız kalma korkuları ve kıskançlık. Kimin beklentilerine cevap vereceğinizi Siz belirleyin.

Sorun: Dersleri hafife alıyorum.


Çözüm:
Özgüven başarının altın anahtarıdır. Ancak her anahtar her kapıda aynı değildir. İlköğretimde yüksek diploma notu ile gelen pek çok öğrenci ortaöğretimde başarı sorunu yaşayabiliyor. Eğitim öğretimin her kademesinde her ne kadar öğretim konuları ve eğim beklentileri bir süreklilik içerisinde ise de sizden beklentiler sürekli değişir ve farklılaşır. Fakat bunlar size yazılı bir metin veya sözlü bir anlatımla ifade edilemeyebilir. Ancak unutmayın ki küçük yağmur damlacıkları önemsenmez ıslaklıklar oluşturabileceği gibi sel felaketi de oluşturabilir. İhmallerinizin birgün karşınıza nasıl dikileceğini hiç düşündünüz mü?

Sorun: Sembolleri anlayamıyorum
Çözüm:
Algı dünyamıza giren her şeyin bir ifade ediliş tarzı vardır. Özellikle sayısal bilimlerdeki semboller her geçen gün artmaktadır. Mesela bilgisayar kendine mahsus yeni bir sembol dili oluşturmaya başladı bile. Sembollerin anlaşılması için işlevsel olmaları gerekiyor. Zira onları kelime gibi tekrar ederek ezberleyemezsiniz. Sembolleri kullanmaya çalışın. notlarınızın arasına onların okunuşunu da not edin. Size komik gelse de yanlış telaffuz etseniz dahi ısrarla onları kullanmaya çalışın. Çünkü sembolleri kullanamamanın ikinci adımı denklem kuramamaktır. Yani, işlem yapamamaktır. Sembolleri zihninizdeki başka bilgilerle eşleştirmeye çalışın. Onlarla ilgili espri yapın. Evinizdeki kedi veya eşyalara o isimleri takın.


Sorun: Yazılıdan sonra konuları daha iyi anlıyorum. Ama o konulardan bir daha yazılı olmuyoruz.


Çözüm:
Yazılı anında herhangi bir soruyu en az birkaç kez okuyorsunuz değil mi!. Hatta çözümünüzü yanlış mı doğru mu diye en az iki kez gözden geçiriyorsunuzdur. Sorularda anlamadığınız bir şey varsa cevabını merak ederek hemen öğretmene soru soruyorsunuz? Yazılıya daha başlamadan soruların konu dağılımı konusunda zihinsel etkinlikte bulunuyorsunuz ve meraklanıyorsunuz! Ve soruları çözebilmek için zihninizdeki tüm bilgileri birkaç kez turluyorsunuz değil mi? İşte bu öğrenme sürecidir. Konuları veya ilkeleri veya soruları hatta soruları evde birkaç kez okusanız Çözemediğiniz sorularla ilgili arayışa girseniz, derse girmeden önce konular hakkında önbilgi edinseniz, acaba öğretmen bugün ne anlatacak diye gündem oluştursanız sizce konuları anlama performansınızda bir değişiklik gözlenmez mi?


Sorun:Fizik dersinde soruları çözemiyorum.

Çözüm:
Bununla ilgili yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Sorun:Fizik dersinde öğrencilerin anlamakta en zorlandıkları konular hangileridir?

Çözüm: 
Yapılan istatistik  çalışmalar sonucu şöyle;



6 yorum:

  1. Bu öneriler herkese uyar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece Fizik dersinde size çok tanıdık gelebilecek bazı sorunların çözümünde kullanabileceğiniz muhtemel önerileri sunuyorum.Bunları uygularken şartlarınıza ve durumunuza uygun düzenlemeleri yapmak size kalıyor.

      Sil
  2. hocam açıköğretim okuyorum ve derslerı kendim çalışmam gerekiyor güzel konu anlatım videoları olan bir site veya kitap önerir misinız ? 9.sınıf öğrencisiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık lisede olduğun için konu anlatımlı bir kitap tercih etmelisin,Konu anlatımı videoları için http://www.eba.gov.tr/video linkinden yararlanabilirsin

      Sil
  3. hocam ben 9.sınıfım ve ne yazıkki tekrarıyımm kimyadan 77 alıyorum ama fizikten 44 bunun nedeni ne olabilir ayrıca bizim okulda saat 7 de derse başlıyoruz ve uykum çok olduğundan konuyu anlayamıyorum

    YanıtlaSil
  4. Hocam benim nerak ettiğim bir konu var. Pozitif yüklü bir nesnenin lazer ışınıyla negatif yükle yüklenip birbirlerine yapıştıklarında bunları birbirlerinden ayırmak nasıl mümkün olur.. Yorumunuz merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...