30 Kasım 2013 Cumartesi

Kuyruklu Yıldız Dünya'ya Yaklaşıyor


Türkiye'nin en iyi teleskopları ve teknik birikime sahip olan Antalya Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bu yaklaşma an be an takip edilecek.

ISON Kuyruklu Yıldızı,gökbilimcileri de heyecandırmış durumda.Çünkü bu durum ilk kez olacak ve yüzyılın olayı da deniliyor bazı çevreler tarafından.Yüzyılın olayı Türkiye'den de takip edilecek
Türkiye'nin en iyi teleskopları ve teknik birikime sahip olan Antalya Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bu yaklaşma an be an takip edilecek.


Kuyruklu yıldızın Güneş'e bu kadar yakın olması ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Tuncay Özışık açıklamalarda bulundu.

Yıldız Bilimsel adı C/2012 S1 olan kuyruklu yıldız, Rusya'daki, International Scientific Optical Network (ISON) adlı bilimsel araştırma kuruluşu tarafından keşfedildiği için ISON kuyruklu yıldızı adıyla anılıyor.

Dünya tehlikede olmayacak.


http://en.wikipedia.org/wiki/C/2012_S1

25 Kasım 2013 Pazartesi

NASA'nın Uzay Aracı Mars Yolunda


Mars gezegeninin atmosferini inceleyecek NASA'ya ait Opportunity ve Curiosity adlı gezginci robotlara destek görevi yapacak Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) uzay aracı ABD'nin Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.



MAVEN uzay aracının Türkiye saatiyle 20.28'de gerçekleştirilen fırlatılışı NASA TV'den canlı olarak yayımlandı. Uzay aracı fırlatıldıktan 4 dakika sonra roketten ayrılarak Mars'a doğru yolculuğuna başladı.
Mars atmosferinde incelemelerde bulunacak MAVEN uzay aracı bir zamanlar Dünya'ya benzer bir atmoseri olduğu sanılan Mars'ın şimdiki durumuna gelmesine geçmişte hangi olayın neden olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacak. Bilim adamlarına göre, bir zamanlar sıvı halde su barındırabilecek ölçüde kalın bir atmosfere sahip olan Mars, geçmişte meydana gelen bir olayın ardından şimdiki soğuk çöl görünümüne büründü ve atmosfer kalınlığı da Dünya atmosferinin yüzde birine indi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. araç olan 671 milyon dolar değerindeki MAVEN, üzerindeki algılayıcılar aracılığıyla seyahati sırasında uzay ortamı ölçümleri yapacak ve 5 deney gerçekleştirecek.

Uzay aracının yapacağı ölçümler ve denemeler sırasında elde edilen bulguların, gelecekteki uzay görevlerinin maliyetini azaltması ve roketlerin daha az bekleme süresi kullanarak fırlatılmasına olanak sağlaması öngörülüyor.

Mars yörügesinde görev yapan NASA ve Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait 3 aktif uzay aracına katılacak MAVEN, Mars yüzeyinde görev yapan NASA'ya ait Curiosity ve Opportunity isimli gezginci robotlarla Dünya arasında veri iletim noktası oluşturarak gezginci robotlarla Dünya arasındaki iletişim sistemlerine destek görevi yapacak.

Mars yörüngesinde aktif olarak çalışan 3 uzay aracı, NASA'ya ait Mars Yörünge Kaşifi ve Mars Odyssey ile ESA'ya ait Mars Express uydularından oluşuyor.

22 Kasım 2013 Cuma

GEMİLER NEDEN SUDA BATMAZ ?


Bir gemi suya indirildiğinde altında kalan suyu yanlara doğru iter. Yani bir miktar suyun yer değiştirmesine neden olur. Su da gemiyi yukarı doğru iter.



 Bu itme kuvveti geminin yerini değiştirdiği suyun ağırlığı kadar olur. Bunun yanı sıra geminin yoğunluğu da önemlidir. Çünkü bir cismin suyun üstünde kalması ya da batması yoğunluğuna bağlıdır. Gemiler çok ağır taşıtlardır. Ancak toplam yoğunlukları suyun yoğunluğundan az olacak biçimde tasarlanırlar. Bunun için iç kısımlarında büyük boşluklar bırakılır. Bu boşluklar havayla dolduğundan ve havanın yoğunluğu neredeyse sıfıra yakın olduğundan gemilerin yoğunluğu düşürülmüş olur. Böylece gemi batmadan suyun üstünde kalır.

 Örneğin bir yük gemisi henüz boş olduğunda suya batan kısmı çok azdır. Dolu olduğundaysa büyük bir hacmi suya batar. Çünkü geminin taşıdığı yük arttıkça yoğunluğu ve dolayısıyla suya batan kısmı artar. Ancak her geminin belirli bir yük taşıma yeterliği vardır. Bu yeterliğin üzerine çıkılırsa gemi batar. Bazı gemilerin alt bölümleri geminin suya batabilecek kısmının sınırını göstermek için üst bölümden farklı bir renge boyanır. Böylece geminin aşırı yüklenip yüklenmediği kolayca anlaşılır. Bunun dışında gemiler su aldıklarında da batar. Çünkü bu durumda hava dolu kısımlar suyla dolar ve yoğunluk birden artar.

                                                                                                                                 Mustafa Demir

20 Kasım 2013 Çarşamba

TIMETABLE


Geniş özelliklere sahip modern bir ders programı uygulaması.
Timetable okul ve üniversite hayatını yönetmek için üretilmiş fonksiyonel bir uygulamadır.
Ödevlerinden sınavlara bütün görevlerini Timetable’a kaydedebilirsin. Sadece bir kez girmen yeterli,çünkü Timetable bütün Android cihazlarınla eşleşebilir.
Telefonunun sesini kısmayı sıklıkla unutur musun? Hiç önemli değil, bu uygulama ders süresince otomatik olarak telefonunun sesini kısar.


HIZLI BAKIŞ

- Türkçe dil desteği
- Tüm cihazlar arasında veri eşitleme
- Telefonlar ve tabletler için iyi duruma getirildi
- Aydınlık ve karanlık tema mevcut
- Derslerini, görevlerini ve tatillerini kolayca kaydet
- Çizelgeni ister liste ister ızgara biçimde görüntüle
- Çizelgende ve görevlerinde arama yap
- Opsiyonel iki, üç yada dört hafta döngüsü
- Her ders ve görev için bir tane 4×1 widget
- Her biri için bir yeniden boyutlandırılabilir widget (en az 2×2)
- Her biri için kilit ekranında widget (Android 4.2)
- Dersler ve yarının görevleri için bildirimler
- Ders süresince telefonu sessize alma
- Dashclock uzantısı


TIMETABLE ÖZELLIKLERI

§                         Günlük,haftalık hatta saatlik olarak ders ekleyebilirsiniz
§                         ders saatleri,teneffüslerin kaç dakika olduğu
§                         haftalık olarak derslerin izlenebilir olması
§                         yapılacak olan işler ve görevlerin takibi
§                         tüm cihazlar arasında veri eşitleme
§                         telefonlar ve tabletler için
§                         aydınlık ve karanlık tema mevcut
§                         derslerini, görevlerini ve tatillerini kolayca kaydet
§                         çizelgeni ister liste ister ızgara biçimde görüntüle
§                         çizelgende ve görevlerinde arama yap
§                         opsiyonel iki, üç yada dört hafta döngüsü
§                         her ders ve görev için bir tane 4×1 widget
§                         her biri için bir yeniden boyutlandırılabilir widget (en az 2×2)
§                         her biri için kilit ekranında widget (Android 4.2)
§                         dersler ve yarının görevleri için bildirimler
§                         ders süresince telefonu sessize alma
§                         dashclock uzantısı
gibi pek çok güzel özelliği barındırıyor.yazan abimiz çok çekmiş ki böyle bir uygulama yazmış diye düşünüyorum çünkü fazlasıyla detaylı bir uygulama öğrenim hayatınız boyunca kullanabilirsiniz ve verilerinizi google gmail hesabınızı sekronize edebilirsiniz böylelikle her yerden bu bilgilere de ulaşabilirsiniz.
bu şık widgetimiz sayesinde uygulamaya giriş yapmadan haftanın 2 gününe ait ders programını görebilirsiniz. her 24 saatte bir sonraki günün ders programı gösterilmektedir.


16 Kasım 2013 Cumartesi

Zihin Haritası Yöntemi

Not almak, planlama yapmak yada fikir üretmek için en iyi yol, liste şeklinde uzun uzun yazmak gibi görünüyordu…
 Ta ki insan beyni üzerinde yapılan çalışmalar bizim yazımızın da konusunu oluşturan zihin haritası yöntemini ortaya çıkarıncaya dek!

Yazının devamını okumadan şimdiden renkli kalemlerinizi ve hayal gücünüzü hazır duruma getirmenizi öneriyorum. Çünkü, bu yöntemi kullanmayan insanların yaptığından farklı olarak, beynimizin iki tarafını da aktif duruma geçirmek için çalışmalar yapacağız. Nesneleri (olguları) simgeleyen yazı karakterlerinin ötesine geçip, onları canlandıracak ve böylece sağ beynimizin çalışma performansını artırmaya çalışacağız.

14 Kasım 2013 Perşembe

Güneş’teki dev patlama

Güneş'te gerçekleşen devasa bir patlama ve ardından oluşan kanyon benzeri yüzey şekli eşine az rastlanan görüntüler oluşturdu.


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın  Dinamikleri Gözlemevi (SDO), 29 Eylül'de Güneş'in binlerce derece sıcaklıktaki plazma atmosferi (korona)'da gerçekleşen bir yı görüntüledi. Uzaya doğru yükselen materyalin geride bıraktığı manyetik yağmurun altında yaklaşık 321 bin kilometre uzunluğunda ateşten bir kanyon oluştu. Akkor halindeki hareketli kanyonun, patlamanın açığa çıkardığı solar materyalle aynı yönde uzadığı ve yayıldığı görüldü.
ABD'nin Maryland eyaletinde yer alan NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki bilim insanları, SDO'nun gönderdiği verileri kullanarak Güneş'teki bu inanılmaz büyüklükteki olayın görüntülerini elde etti ve dün yayınladı.
Samanyolu galaksisindeki bilinen yaklaşık 200 milyar yıldızdan biri olan Güneş, aslında ateşten değil plazma adı verilen bir yapıdan oluşuyor. Son derece sıcak olan parçacıkların buharlaşması sonucu gazlar ve manyetik alanlar meydana geliyor. Bu sıcak gazlar, çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayıyor.

SDO'nun elde ettiği veriler ışığında bilim insanları Güneş'in hareketlerini ve Dünya'ya olan etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyor. 2010 Şubat'ında uzaya fırlatılan SDO uzay aracının 5 yıl boyunca NASA'nın Güneş araştırmalarında kullanılması planlanıyor. 
                                                                                 Büşra Yargıcı

11 Kasım 2013 Pazartesi

Bilim Kafeleri Yeni Öğrenme Kapıları Açıyor


            Bilim dünyasının zor konuları üniversitelerden dışarıya taşıyor ve günlük hayatta uğrak yerimiz kafeleri bilim kafeleri haline getiriyor. Her daim arkadaşlarımızla gittiğimiz barlar, restoranlar artık yemeğin yanında bilimsel sohbetlerin de gerçekleştiği bir ortama dönüşme yolunda ilerliyor.
           
 Meyve suyunuzu sipariş ederken hiç içindeki maddelerin kimyasal özelliklerini merak ettiniz mi? Peki tostunuzu yerken çenenizin ekmek üzerindeki basıncını ve kaslarınızın kasılması esnasındaki biyolojik çalışma ilkelerini düşündünüz mü? Bilim kafeleri bu ve bunun gibi soruların yanıtlarını bulmanızda size yardım edebilir.
            27 yaşında bir grafik tasarımcısı olan Sean Walsh bilim kafelerinden bahsederken şu sözleri kullanıyor “Biz sadece öğrenmek ve karşılaştığımız her ne varsa anlamak istiyoruz, bunu yaparken de sosyalleşip iyi vakit geçiriyoruz.” Bilim kafeleri Amerika’da çok sayıda şehre yayılmış durumda ve hala yayılmaya devam ediyor.
          

5 Kasım 2013 Salı

Plazma Hoparlörü

Size öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bahsedeceğimiz plazma hoparlörin evlerimizde bulunan plazma TV’ lerin hoparlörleriyle alakası yok.
Bu hoparlöre plazma hoparlörünün denilmesinin nedeni, havadaki elektronların plazma yapısına geçerek ritmik bir şekilde titreşmesiyle oluşan sesler bütünü üretmesinden dolayıdır.
Bu ilginç hoparlörün nasıl çalıştığına bakmadan önce size bunu daha iyi anlatabilmem için birkaç teknik bilgi vermem gerekli. Bunlardan ilki plazma ne olduğunu açıklamak olacak.

Plazma nedir?

2 Kasım 2013 Cumartesi

Bana..........Gerekli!

“Bana radyoaktif atıkları işlemek için güvenli ve tehlikesiz bir yöntem gerekli."

Dame Sue Ion, Kraliyet Mühendislik Akademisi Araştırmacısı / Londra Imparatorluk Koleji Ziyaretçi Profesörü



Kullanılmış nükleer yakıt ve nükleer atıklardaki uzun ömürlü radyoaktif bileşenlerin zırhlanması, depolanması ve korunması önemli bir sorundur. Parçacık hızlandırıcılarının ve nükleer fiziğin getirdiği yeni teknolojiler bir yanıt olabilir: Parçacık demetleriyle bunları daha kolay atılabilir ve hatta geri dönüştürülebilir kısa ömürlü ve güvenli maddelere, kelimenin tam anlamıyla, dönüştürmek mümkün olabilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...