21 Şubat 2015 Cumartesi

YGS 'ye geri sayım

YGS sınavında nasıl bir puan hesaplaması ve puan türleri kullanılacak:

 YGS sınavı için altı ayrı puan türü hesaplanacak:YGS 1-2 (Sayısal), YGS 3-4 (Sözel), YGS 5-6 (Eşit ağırlık).

YGS-1 Puan türünde (SAYISAL): Türkçe&`nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik&`in ağırlığı yüzde 40, Sosyal&`in ağırlığı yüzde 10, Fen&`in ağırlığı yüzde 30
YGS-2 Puan türünde (SAYISAL): Türkçe&`nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik&`in ağırlığı yüzde 30, Sosyal&`in ağırlığı yüzde 10, Fen&`in ağırlığı yüzde 40

YGS-3 Puan türünde (SÖZEL): Türkçe&`nin ağırlığı yüzde 40, Temel Matematik&`in ağırlığı yüzde 20, Sosyal&`in ağırlığı yüzde 30, Fen&`in ağırlığı yüzde 10
YGS-4 Puan türünde (SÖZEL): Türkçe&`nin ağırlığı yüzde 30, Temel Matematik&`in ağırlığı yüzde 20, Sosyal&`in ağırlığı yüzde 40, Fen&`in ağırlığı yüzde 10

YGS-5 Puan türünde (EA): Türkçe&`nin ağırlığı yüzde 37, Temel Matematik&`in ağırlığı yüzde 33, Sosyal&`in ağırlığı yüzde 20, Fen&`in ağırlığı yüzde 10
YGS-6 Puan türünde (EA): Türkçe&`nin ağırlığı yüzde 33, Temel Matematik&`in ağırlığı yüzde 37, Sosyal&`in ağırlığı yüzde 10, Fen&`in ağırlığı yüzde 20 olacak.



 YGS sınavında testlere göre sorulacak soru sayıları: YGS&`de Türkçe, Temel Matematik (Geometri dâhil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40′ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek.

Türkçe Testi: 40 tane (Dil bilgisi soruları var fakat kaç tane dil bilgisi sorusu geleceği belli değildir.
Not: 2010 ve 2011 YGS&`de 30 paragraf+anlam sorusu, 10 tanesi de dil bilgisi (yazım kuralları, anlatım bozukluğu, noktalama işaretleri vb.) sorusu gelmiştir.

Temel Matematik Testi: 32-33 Mat-1 + 7-8 Geometri
Not: Temel matematik testinde kaç sorunun geometri olacağı net belli değildir ve bu nedenle geometri soru sayısı değişkendir. 2010 YGS&`de 32 Matematik + 8 geometri sorusu gelmiştir. 2011 YGS&`de ise 33 Matematik + 7 geometri sorusu gelmiştir.

Sosyal Bilimler Testi: 17 Tarih + 14 Coğrafya + 9 Felsefe
Fen Bilimleri Testi: 14 Fizik + 13 Kimya + 13 Biyoloji


18 Adımda Test Çözme Becerisi



1) Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz.
2) Amaç YGS'de başarılı olmak ise YGS niteliğine uygun sorular çözmelisiniz.
3) Soruları kendinize zaman tanıyarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir. Bu yüzden 160 soru için 160 dakika süre tanınmaktadır.
4) Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin.
5) Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın.
6) Soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin.
7) Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın. Soru çözmek sizde bir alışkanlık olsun.
8) Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.
9) Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister.
10) İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.
11) Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.
12) Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa o soruya hemen değil de birkaç tane soru çözdükten sonra bakın.
13) Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru şayet doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır.
14) Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.
15) Uzun paragraftan oluşan soruları "uzun soru zordur" yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır.
16) Paragraf sorularında önce soru kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceğiniz anlamına gelir.
17) Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.
18) Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın

11 Şubat 2015 Çarşamba

Lise Öğretmenleri İçin Performans Ödevi Değerlendirme Ölçeği

Öğretmenleri İçin Performans Ödevi Değerlendirme Ölçeği



 Lise Öğretmenleri İçin Performans Ödevi Değerlendirme Ölçeği 

Performans Ödevi Aşağıdaki Sıralamaya Göre Hazırlanır
Konu ve beklenen performans dikkatlice okunur ve netleştirilir.
Öğretmenin ödevle birlikte verdiği yönerge dikkatlice okunur.
Ödevin niteliğine göre bir plan yapılır.

Plan çerçevesinde veriler toplanır, matematiksel işlemler yapılır. Gerekli materyaller bulunur.
Performans ödeviyle birlikte verilen performans değerlendirme ölçeğine göre bir performans raporu hazırlanır.
Rapor teslim edilmeden önce performans değerlendirme ölçeğine göre kontrol edilir.
Belirlenen sürede teslim edilir.
Hazırlanacak Raporun İçeriği

Performans ödevi hazırlanacak raporda bulunması gerekenler:
*Performans ödevi kapak sayfası
*Dersin adı
*Ödev konusu
*Beklenen performans
*İçindekiler
*Ödev planı (gerektiğinde)
* Elde edilen yazılı, sözlü ve görsel materyaller
* Tablolar ve grafikler
* Grup ödevlerinde ödevi gerçekleştirenler (gruptaki öğrenciler)
* Kaynakça 




PERFORMANS DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ 
Performans ödevleriniz aşağıdaki ölçeğe göre değerlendirilecektir.



2 Şubat 2015 Pazartesi

YGS’de Kazandıran Stratejiler

Sınava hazırlık ve sınavdan önce yapılacaklar kadar sınav anında nelere dikkat edileceği de büyük önem taşıyor. Hatta sınavda sergilenen yanlış stratejiler bir yıl boyunca sürdürülen çalışmadan verim alınamamasına da neden olabiliyor. Her yıl on binlerce öğrenci sınav anında doğru stratejileri uygulayamadığından sınavda istediği başarıyı yakalayamıyor, hak ettiği puana ulaşamıyor ya da sınav süresini verimli kullanamıyor. 

İşte bu nedenle aşağıda sıraladığımız YGS’de Kazandıran Stratejiler adaylar için büyük önem taşıyor:


1. Sınav saatine yakın kalkıp telaş-kaygı yaratmayın. Daha da erken kalkıp besleyici; enerji verici bir kahvaltı yapın. ( hafif bir müzik dinleyerek yapılması rahatlatabilir )
2. Sınavda gerekli belgeleri (sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı) alarak sınav yerine 30-45 dk. Önce gidin. (Daha önce gitmeniz heyecanınızı artırabilir)
3. Sınavı başaracağınızı kendinize telkin edin.
4. Bu sınava bir tek siz girmiyorsunuz. Orada var olan diğer kişilerin durumu da sizinki gibidir.
5. Sınav başlamadan önce, tuvalet, su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayın. Elinizi yüzünüzü yıkayın ve bileklerinizi su ile ovalayın.
6. Oturacağınız sırayı rahat edeceğiniz şekilde ayarlayın.
7. Bu esnada bilgileri unutmuş ve beynini boşalmış gibi hissedebilirsin. İlgilenme, aldırma, bilgilerin hepsi olduğu yerde duruyor.
8. 8-10 defa derin nefes al. Nefesi burnundan al, içinde bir müddet tut ve ağzından yavaşça bırak.
9. Zihninde sınavı önceden yaşa; gözlerini kapatıp, kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kağıdına kodladığını, soruları rahatlıkla çözebildiğini, uğraştıran soruları “Bekle beni, elimden kurtulamazsın, daha sonra dönüp seninle ilgileneceğim” diyerek ertelediğini ve daha sonra dönerek yanıtladığını, kodlamaları dikkatlice yaptığını ve sınavı başarı ile bitirdiğini hayal et. Hedeflediğin puanı aldığını gösteren sınav sonuç belgesinin eline ulaştığını gör.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...