29 Haziran 2014 Pazar

LYS Birincileri Nasıl Hazırlandılar?

Farklı alanlarda LYS birincisi olan adaylar Hürriyet’e konuştu. Hedeflerini, okumak istedikleri bölümleri ve sınava hazırlık süreçlerini anlattılar. Hedeflerinde tıp, mühendislik ve hukuk olduğunu belirten birinciler üniversite tercihlerinin ise Boğaziçi, Koç, Bilkent, Galatasaray olacağını söylediler.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Uzun bir hazırlık döneminden geçen adaylar sınavdan 6 gün sonra sonuçları öğrendi. LYS’de farklı alanlarda birinci olanlar ise hazırlık süreçlerini ve okumak istedikleri üniversiteleri Hürriyet’e anlattı:

Hedefim Boğaziçi 

Safa Can MEDİN (MF-1/2/3/4 Birincisi): Ordu Fen Lisesi’ni birincilikle bitirdim. Diploma notum 98.52. Lise hayatım boyunca dershaneye gittim. Bende biraz fazla sorumluluk duygusu var. Bu nedenle çok sevdiğim şeylerden vazgeçebilirim. Sınava hazırlıkta son yıl özellikle internetten, arkadaşlarımla vakit geçirmekten, kültür sanat ve sportif etkinliklerden vazgeçtim. Son sene günde ortalama 400 soru çözdem. Okul dersleri için daha az zaman ayırdım. Hedefim Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühündesliği. Sınava hazırlık sürecinde tek düşündüğüm yer orasıydı.

Sonuç şaşırtmadı
Doğa Doğan (DİL-1/2/3 Almanca Birincisi): İstanbul Erkek Lisesi mezunuyum, 10’uncu sınıfta başladım dershaneye gitmeye.  İlk dershaneye gittiğim yıl biraz vakit geçirmek, temeli biraz kavramak için gittim. Asıl çalışmam 11 ve 12’nci sınıfta oldu. Bizim okul müfredatımız çok farklı olduğu için konular tamamen farklı oluyor. İstanbul Erkek, Galatasaray gibi liselerden mezun olanlar aslında farklı müfredatla eğitim aldıkları için çok fazla emek harcamak zorunda kalıyor. Almanca’dan birinci oldum ama bu sonuç çok şaşırtmadı. Çünkü okulda aldığım eğitim zaten çok iyiydi, bir Alman gibi Almanca öğreniyoruz. Beni asıl şaşırtan YGS olmuştu. YGS’de üçüncü oldum. Benim için YGS bir şans sınavı çünkü, o günkü psikolojinize bağlı oluyor. Okulda ABİTUR sınavları yapılıyor bizim, orada da tam puan almıştım. ÖSYS’de istediğim sonucu alamasaydım ‘B planı’ olarak Almanya’da okumayı düşünüyordum. Ama şimdi MF-4’te de 35’inci oldum. Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği istiyorum. Boğaziçi Üniversitesi’ni gezip gördüm, hocaları da çok kaliteli. 

Dünya matematik şampiyonu, LYS Dil puanlarında birinci oldu
Okul puanı derecesini düşürdü
Özgür Can Eren (DİL-1/2/3 Fransızca Birincisi, MF-1 İkincisi ve MF-4 Üçüncüsü): Galatasaray Lisesi’ni bu yıl birincilikle bitirdim. Diploma notum 93.44. Normalde ÖSYS’de dil puanlarında birinci oldum ama okul notlarım eklendiğinde bunu biraz aşağı çekti, sıralamam ikiye düştü.  Eskiden her okulun notları kendi içinde değerlendiriliyordu ama artık puanlamayı değiştirdikleri için herhangi bir liseden biraz daha yüksek diploma notuyla mezun olan direk öne geçebiliyor. Bütün liseler aynı kabul ediliyor. Koç veya Boğaziçi Üniversitesi düşünüyorum. Bölüm olarak da tıp ya da mühendislik istiyorum. Ama tabii önce gidip üniversiteleri ve bölümleri gezip araştırma yapacağım. 11’inci sınıftan itibaren dershaneye gitmeye başladım, dört sene dershaneye gitmedim. İlk iki yıl dil öğrendim, 9’uncu sınıfta ‘Matematiğin Kangurusu’ adlı dünya matematik yarışmasında birinci oldum. Fransızca yapılan bir yarışmaydı. Üniversite sınavlarına hazırlanmaya başlayınca da düzenli çalıştım ama sabahtan akşama kadar abartılı bir çalışma yapmadım. Kendi eksiğim neyse ona bakıyordum. Konu eksiklerimi tamamlıyordum. Çok fazla soru çözmeye vaktim olmadı çünkü okul derslerimle de ilgilenmem gerekiyordu. 

22 Haziran 2014 Pazar

Sanal Gerçeklik

Bazı araştırmacılar bir bilgisayar simülasyonunda yaşadığımız olasılığının yüksek olduğunu söylüyor ve gerçeğin nasıl bulunacağını bildiklerini düşünüyorlar.
Yıllar boyunca, bazı bilimkurgu filmleri ve romanları dünyamızın aslında göründüğü gibi olmadığı, belki de Matriks’te (bu bağlam için belki de en çok bilinen sözcük bu) yaşıyor olduğumuz fikrini yaydı.


Geçtiğimiz yıllarda, filozof ve fizikçiler, 2003’te Philosophical Quarterly’de “Bir Bilgisayar Simülasyonunda mı Yaşıyorsunuz?” adlı makalesini yayımlayan filozof Nick Bostrom tarafından başlatılan bu düşüncenin üzerinde daha çok araştırma yapmaya başladılar. Temel olarak, Bostrom, programlama gücünün hızla büyümesinin bir gün bütün evrenimizde dijital bir simülasyon yaratabileceğimize işaret ettiğini tartışıyor. Ayrıca, imkan olduğunda, birden fazla simülasyonun yaratılamayacağını düşünmek için hiçbir neden bulunmuyor.

Dolayısıyla, biz ya onun tarihi benliğinin simülasyonunu yaratabilmenin eşiğinde sadece gerçek evrende yaşıyor ya da çok sayıdaki bilgisayar simülasyonunun birinin içerisindeyiz. Bu açıdan baktığımızda, varlıksal olasılıkların bizim aslen varoluşumuza karşı olduğu görülecektir.
Fakat bu hipotezi nasıl test ederiz? Dünyamız gerçek değilse, sınırlar nerede? Hiç kimsenin tırmanamadığı mecazi kayalıklar, hiçbir zaman aşamadığımız sınırlar nerede? Jim Carrey’in, Truman Show’un sonunda, simülasyonun ötesindeki dünyaya geçmek için adım attığı sınır nerede?

12 Haziran 2014 Perşembe

Mini Karadelik mi?


ABD’deki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nda Relativistik Ağır iyon çarpıştırıcısı (RHIC) deneylerini yürüten bilim insanları, altın iyonlarının çarpışmasında oluşan bir ateş topunun, bir karadelik gibi davrandığını bildirdiler. 



Ateş topunun çevredeki parçacıkları soğurduğu ve Güneş’in yüzey sıcaklığının (yaklaşık 5.500 derece) 300 milyon katı sıcaklığa eriştiği açıklandı. 



Ateş topu güçlü olmasına güçlü; ama (iyi ki) kısa ömürlü. Ömrü bir saniyenin trilyon kere trilyonda biri olarak ölçülmüş.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...