29 Haziran 2014 Pazar

LYS Birincileri Nasıl Hazırlandılar?

Farklı alanlarda LYS birincisi olan adaylar Hürriyet’e konuştu. Hedeflerini, okumak istedikleri bölümleri ve sınava hazırlık süreçlerini anlattılar. Hedeflerinde tıp, mühendislik ve hukuk olduğunu belirten birinciler üniversite tercihlerinin ise Boğaziçi, Koç, Bilkent, Galatasaray olacağını söylediler.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Uzun bir hazırlık döneminden geçen adaylar sınavdan 6 gün sonra sonuçları öğrendi. LYS’de farklı alanlarda birinci olanlar ise hazırlık süreçlerini ve okumak istedikleri üniversiteleri Hürriyet’e anlattı:

Hedefim Boğaziçi 

Safa Can MEDİN (MF-1/2/3/4 Birincisi): Ordu Fen Lisesi’ni birincilikle bitirdim. Diploma notum 98.52. Lise hayatım boyunca dershaneye gittim. Bende biraz fazla sorumluluk duygusu var. Bu nedenle çok sevdiğim şeylerden vazgeçebilirim. Sınava hazırlıkta son yıl özellikle internetten, arkadaşlarımla vakit geçirmekten, kültür sanat ve sportif etkinliklerden vazgeçtim. Son sene günde ortalama 400 soru çözdem. Okul dersleri için daha az zaman ayırdım. Hedefim Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühündesliği. Sınava hazırlık sürecinde tek düşündüğüm yer orasıydı.

Sonuç şaşırtmadı
Doğa Doğan (DİL-1/2/3 Almanca Birincisi): İstanbul Erkek Lisesi mezunuyum, 10’uncu sınıfta başladım dershaneye gitmeye.  İlk dershaneye gittiğim yıl biraz vakit geçirmek, temeli biraz kavramak için gittim. Asıl çalışmam 11 ve 12’nci sınıfta oldu. Bizim okul müfredatımız çok farklı olduğu için konular tamamen farklı oluyor. İstanbul Erkek, Galatasaray gibi liselerden mezun olanlar aslında farklı müfredatla eğitim aldıkları için çok fazla emek harcamak zorunda kalıyor. Almanca’dan birinci oldum ama bu sonuç çok şaşırtmadı. Çünkü okulda aldığım eğitim zaten çok iyiydi, bir Alman gibi Almanca öğreniyoruz. Beni asıl şaşırtan YGS olmuştu. YGS’de üçüncü oldum. Benim için YGS bir şans sınavı çünkü, o günkü psikolojinize bağlı oluyor. Okulda ABİTUR sınavları yapılıyor bizim, orada da tam puan almıştım. ÖSYS’de istediğim sonucu alamasaydım ‘B planı’ olarak Almanya’da okumayı düşünüyordum. Ama şimdi MF-4’te de 35’inci oldum. Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği istiyorum. Boğaziçi Üniversitesi’ni gezip gördüm, hocaları da çok kaliteli. 

Dünya matematik şampiyonu, LYS Dil puanlarında birinci oldu
Okul puanı derecesini düşürdü
Özgür Can Eren (DİL-1/2/3 Fransızca Birincisi, MF-1 İkincisi ve MF-4 Üçüncüsü): Galatasaray Lisesi’ni bu yıl birincilikle bitirdim. Diploma notum 93.44. Normalde ÖSYS’de dil puanlarında birinci oldum ama okul notlarım eklendiğinde bunu biraz aşağı çekti, sıralamam ikiye düştü.  Eskiden her okulun notları kendi içinde değerlendiriliyordu ama artık puanlamayı değiştirdikleri için herhangi bir liseden biraz daha yüksek diploma notuyla mezun olan direk öne geçebiliyor. Bütün liseler aynı kabul ediliyor. Koç veya Boğaziçi Üniversitesi düşünüyorum. Bölüm olarak da tıp ya da mühendislik istiyorum. Ama tabii önce gidip üniversiteleri ve bölümleri gezip araştırma yapacağım. 11’inci sınıftan itibaren dershaneye gitmeye başladım, dört sene dershaneye gitmedim. İlk iki yıl dil öğrendim, 9’uncu sınıfta ‘Matematiğin Kangurusu’ adlı dünya matematik yarışmasında birinci oldum. Fransızca yapılan bir yarışmaydı. Üniversite sınavlarına hazırlanmaya başlayınca da düzenli çalıştım ama sabahtan akşama kadar abartılı bir çalışma yapmadım. Kendi eksiğim neyse ona bakıyordum. Konu eksiklerimi tamamlıyordum. Çok fazla soru çözmeye vaktim olmadı çünkü okul derslerimle de ilgilenmem gerekiyordu. 

Bir sene çok sıkı çalıştım
Ömer Furkan Parmak (TM-1/2/3 Birincisi): Samanyolu Koleji’nden ikincilikle mezun oldum. Sınava hazırlık için dershaneye son iki sene gittim. Ama bir sene çok sıkı çalıştım. Hocalarımız bizi zaten takip ediyordu. Özellikle sınavlardan bir ay önce sabahtan akşama kadar 10 saate varan çalışma kamplarına katıldık. YGS’de 32’nci oldum, bu nedenle birinciliği bekliyordum. Üniversiteleri gezip, iyice araştırdıktan sonra karar vereceğim. Öğrencileriyle konuşacağım. Bölüm olarak da hukuk istiyorum. Hangi üniversite olursa olsun hukuk okuyacağım. Ben aslında sayısal öğrencisiydim ama 10’uncu sınıfta alan değiştirdim çünkü insanlarla daha çok ilişki içinde olan bir bölüm istediğime karar verdim. Sınavda heyecan oldu tabii ki, en son 8’inci sınıfta SBS’ye girmiştim ve ondan sonraki en büyük sınava hazırlanıyordum ama LYS’nin çok oturumlu olması heyecanımı biraz azalttı. Tek oturumlu bir sınav olsaydı daha çok heyecanlı olurdum. 

Şimdi kurtulduk yaz bizim
Kerem Çıtak( DİL-1/2/3 İngilizce Birincisi): Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldum. İki yıl dershaneye gittim. Sınava hazırlık süreci boyunca sosyal hayatımdan fedakarlık ettim. Halı saha maçlarına katılmadım, arkadaşlarımla birlikte çok zaman geçirmedim. Şimdi ise kurtulduk, yaz bizim. Sinemaya gideceğim, tatile çıkacağım. Avrupa’yı gezeceğim. Amacım ise bölümüme henüz karar vermedim ama Boğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi almak istiyorum. Adaylara önerim stres yapmasınlar ve düzenli çalışsınlar.
Annem ve babam doktor. Tek çocuğum.

Günde 300- 400 soru çözdüm
Taha Niyazi Dutkuner (TS-2 Birincisi): Isparta’dan Kabataş Erkek Lisesi’ni kazandım ve bu yıl mezun oldum. Annem öğretmen babam akademisyen. Yatılı bir  yurtta kalıyorum. Sınava çok ve düzenli çalıştım. Günde 300-400 soru çözdüm. İç disiplini sağladım. Bu süreçte bol bol  kitap okudum, ders çalıştım. Sosyal aktivitelere katılmadım. Koç veya Bilkent Üniversitesi’nde hukuk okumak istiyorum. Adaylar mutlaka düzenli çalışsınlar. Son sınıfa geçtikleri yaz çalışmaya başlayabilirler. Okulumun da başarım da etkisi oldu. Özellikle YGS’den sonra bunaldım, bir iki hafta çalışmaya ara verdim, baktım konular yetişmiyor yine sınava yüklenmeye başladım. Çok fazla oturumun olması bence avantaj. Stresi azaltıyor, telafi imkanı sağlıyor.

Fedakarlık eden kazandı
Mustafa Asım Kılıçarslan (TS-1 Birincisi): Galatasaray Lisesi mezunuyum. 2013’ün Ağustos ayından bu yana sınava çalışmaya başladım. Programlı olarak sıkı çalıştım. Haftada, hatta hergün ne yapacağım belliydi. Sınava hazırlık boyunca çok fazla kitap okuyamadım. Kaza olur diye hiç futbol oynamadım. Günde 300 soru çözdüm. Süreç benim için çok kolay değildi. Fedakarlık eden, sabır gösteren kazandı. Arkadaşlarımla bilgi paylaşımında bulundum. Bazen birbirimizin öğretmeni olduk. Sözel alanda olduğum için daha çok yazarak çalıştım. Adaylara da bunu öneriyorum. Anne babanım öğretmen olması da bana oldukça yardım oldu. İngilizce tarih alanlarında onlardan da yardım aldım. Artık daha fazla kitap okuyabileceğim. En çok buna seviniyorum. Hedefim Boğaziçi Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler veya Galatasaray Üniversitesi’nde hukuk okumak.

Öğretmen liseleri dönüşüm sürecine katılmamalı
Büşra Topal (Yerleştirme Y-TM-2,Y-TM-3, Birincisi): Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’ni bitirdim. Okul puanı ile birlikte dereceye girdim. Annem ev hanımı babam tekstil sektöründe işveren. Evde televizyon, internet gibi araçların olması nedeniyle daha çok dershanede çalıştım. Telefonumu değiştirdim, çok fazla teknolojik özellikleri olmayan bir cihaz aldım. Dışarıya arkadaşlarımla gezmeye, sinemaya gidemediğim zamanlar oldu. Ben de sosyal yaşamdan fedakarlık ettim. Boğaziçi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okumak istiyorum. Öğretmen lisesi mezunu olduğum için, okul dönüşümleri kapsamında öğretmen liselerinin kaldırılmasına üzüldüm. Öğretmen yetiştirme gibi bir işlevi tam olarak olmasa da eğitim kalitesi iyiydi.

Vali yardımcısının oğlu dereceye girdi
Lütfi Hayrullah (Yerleştirme TS-1, TS-2 İkincisi , TS-1, TS-2 Üçüncüsü): Babam İbrahim Hayrullah İstanbul Vali Yardımcı olarak görev yapıyor. Annem ise ev hanımı İstanbul Fatih Koleji Anadolu Lisesi’nde eğitim aldım. Sözel alanda çok fazla çalışmadım. Kitaplardan not almaya, özet çıkarmaya özen gösterdim. Çok fazla test çözmedim. Her öğrencinin kendini tanıyarak, kendi sistemini kurarak çalışma programı yapmasını öneriyorum. Yurtdışında uluslararası ilişkiler veya siyaset alanında okumak istiyorum. Henüz  hangi üniversite olacağına karar vermedim.
Kardeşim ile aynı üniversitede tıp eğitimi almak istiyorum
Hasan Öztürk (Yerleştirme – Y- YGS 4 Birincisi, Y-MF 2 Dördüncüsü): Dört yıl önce iyi bir eğitim alabilmek amacıyla ikiz kardeşim Hüseyin'le birlikte Kayseri’ye gelmiştim. Kardeşim fen lisesine ben de Özel Kılıçaslan Anadolu Öğretmen Lisesi'ne kaydoldum. 4 yıllık bir çalışmanın ardından YGS'de Türkiye 41'inciliği elde etmiştim, hedefimi daha da yükselterek çalışmalarıma hız verdim.  Yerleştirme puanları başarı sıralamasında Y-YGS 4 puan türüne göre Türkiye birincisi, Y-MF 2 puanına göre de 4'üncü oldum. Çok mutluyum. İkiz kardeşim Hüseyin de Türkiye derecesine imza attı, birlikte aynı üniversitede tıp okumayı düşünüyoruz. (AA)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...