29 Ağustos 2013 Perşembe


Neil Armstrong’un eldivenleri ve kaskı sergileniyor

Neil Armstrong 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay’ın yüzeyine atlarken, merdivenleri bu eldivenlerle kavramıştı. Armstrong yolunu hissedebilsin diye parmak uçları mavi silikon kauçuktan yapıldı, bu eldivenler deneyler yaptı, aletlere ve Ay’ın tozuna dokundu. Onlar, Ay‘da yürürken kullanılan ilk eldivenlerdi.


On yıldan uzun süredir koruma altındaydılar. Ama şimdi  ,Washington’daki Smithsonian Annex hava alanında özel bir kabinde tutuluyorlar Uluslararası Hava ve Uzay Müzesi Steven F. Udvar-Hazy Merkezi, onları 25 Ağustos’ta 82 yaşında ölen Armstrong anısına halka sunuyor.
Ve evet, ayrıca Neil Armstrong’un Ay’ın yüzeyini milyonlarca şuuru tutulmuş izleyiciye, canlı yayında anlatmak için kullandığı kaskını da görebilirsiniz.(Altın kaplamalı güneşlik, zarar görmesine karşın duyulan endişeden dolayı indirilmedi; ama kaskın içinde).


Armstrong:
“Evet, yüzeyi ince ve tozlu. Kolaylıkla ayak parmağımla kaldırabilirim. İnce tabakalar halinde, tozlaştırılmış kömür gibi, botlarımın tabanında ve yanlarında ayrılıyor. Hemen hemen 2,5 cm iz bıraktım, ama botlarımın izini ve kumsu parçacıklarda kalan izleri görebiliyorum.”

Muhtemelen bu, sizin bu eserleri yakalamanız için son şansınız, en azından 2017’den önce. Armstrong’un uzay giysisi, zarardan korunmak için 2001’den beri sıcaklığı ve nemi kontrol edilebilen bir tesiste tutuluyordu. Müzenin eserleri yeniden sergilemek adına temkinli planları var; eserlerin Washington merkezindeki ana müze binasında, Apollo galerisinin yenilenmesinin ardından sergilenmesi düşünülüyor. Armstrong’un mürettebat arkadaşı Buzz Aldrin’in uzay giysisi de şuan orda bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...