9 Mayıs 2013 Perşembe

Fizik Bölümü Mezunları Ne "İŞ" Yapar?


Fizik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Fizik Bölümü mezunlarının bir kısmı fizik eğitimlerine yüksek lisans" doktora seviyesinde devam etmektedir. Bugün yurtdışındaki ve Türkiye'deki birçok seçkin üniversite ve araştırma kurumunda Fizik bölümü mezununa rastlamak mümkündür. Ayrıca, fizik eğitiminin geliştirdiği analitik düşünme becerileri, birçok değişik iş alanlarında gerekli olduğundan, fizik mezunları kişisel eğilim ve yeteneklerine göre Biyofizik, biyomedikal, sağlık fiziği, mühendisliğin değişik branşları, eğitim teknolojisi, ekonomi gibi farklı konu ve alanlarda rastlanmaktadır. Sanayi, ticaret, dersanecilik, öğretmenlik, web tasarımcılığı, danışmanlık vb. fizik bölümü mezunlarının yöneldiği akademi dışı alanlardır.

Her düzeyde öğrencilerin BAP, TÜBİTAK, DPT vb. projelerde yer alması sağlanarak, onların temel fizik eğitimi alırken ileriki mesleki aşamalara da hazırlanmalarının sağlanması da önemli bir ayrıcalıktır.Temel Bilimcilere, özellikle de fizikçilere ihtiyacın zamanla artmakta olduğu gerçeğinden hareket eden fizik bölümleri, bölüm içinde yeniden yapılanma sürecini, özellikle yurtdışı üniversitelerle işbirliğini ve yabancı uyruklu öğrenci sayısını arttırma çabaları ile sürekli hale getirmişlerdir. ERASMUS programı çerçevesinde, fiziğin büyük atılımlar yaptığı Almanya ve İngiltere gibi kıta avrupası üniversitelerle karşılıklı olarak öğretim üyesi ve öğrenci değişimi programını başarı ile sürdüren özellikle ingilizce eğitim veren bir çok fizik bölümü, başta ABD de olmak üzere bir çok ünlü fizik bölümleri ile ilişkilerini devam ettirmektedir.Ülkemizde uluslararası entegrasyonu en yüksek bilim ve bölümlerin başında Fizik gelmektedir.Özgün fizik eğitim, öğretim ve araştırma alt yapısı ile; lisans eğitimine başlayan bir öğrenci, kariyerinin en son noktasına kadar ( Prof.) yükselebilir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programları birbirinin devamı ve tamamlayıcısı konumundadır.Her seviyedeki dersler dünya üniversiteleri ile uyumlu ve güncel gelişmeleri takip edecek şekilde yapılandırılmıştır. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora tezleri mümkün olduğu kadar projelerle irtibatlıdır.
Dünyadaki gelişmelere paralel olarak; Atom ve Molekül, Yoğun Madde, Biyofizik ve NanoFizik bölümleri özellikle ayrıcalıklı anabilim dallarıdır. Elde edilen başarılara, NOBEL başta olmak üzere sayısız ödüllerin ihdas edildiği, en yüksek miktarlarla projelerinin desteklendiği ülkemizde DPT, TÜBİTAK,BAP vb. gibi , bir uçtan varlığın yapısı ve sırlarını anlamaya çalışarak bilim felsefesine doğru süzülürken diğer taraftan en ileri teknoloji ile ilgili ufuk deney ve teorilerin ortaya konduğu bir branşa mensubiyet azımsanmıyacak bir ayrıcalıktır.
Zaman içinde; atomun yapısı, izafiyet, quantum, yarı iletken, transistör, atom bombası, nükleer enerji vb. ve nihayet nanobilim, nanoteknoloji ile ön plana çıkardığı her konu, bilim ve düşünce dünyasında gündem belirlemiş bir mesleği yaşam biçimi olarak seçme ayrıcalığı ve şansı sadece Fizik Bölümü mezunlarına aittir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...