19 Temmuz 2013 Cuma

T-Rex’den daha hızlı koşabilir misin?


Bu zalim kertenkele tam olarak ne kadar hızlıydı? Biyomekanik uzmanları bir hayli hızlı olduğunu düşünmekte olsa da onlar tahmin ettiğiniz kadar da hızlı değil.
Araştırmacılar dinazorların, özellikle T-rex’in hızı konusunda uzun yıllardır tartışmakta. 19. Yüzyılın sonlarına doğru yapılan dinazor canlandırmaları dinazorların oldukça hızlı olduğunu yansıtsa da 20. Yüzyılın ortalarına doğru bu düşünce değişti. T-rex gibi büyük, iki ayaklı teropotlar genellikle dimdik duran, arkalarında yavaşça kuyruklarını sürükleyen hantal hareketlere sahip olarak gösterildi.


Ancak, geçtiğimiz yıllarda hareket etme yetenekleri yeniden gözden geçirildi. Bazı araştırmalardaki  “hızlı koşan” T-rex hipotezine göre bu kertenkeleler saatte 72 km'yi aşan hızlara ulaşabiliyor. Bir yandan da son yılllardaki incelemeler T-rex’in ne çok yavaş ne de aşırı hızlı olduğunu göstermekte. John R. Hutcinson’a göre T-rex saatte 24-32 km hızla koşabilir. (Bilginize: Dünya rekoruna sahip olan Usain Bolt saatte 45 km varan bir hızla koşmakta ve bu hızını sadece kısa bir mesafede sürdürebilmektedir.)

Peki ya diğer teropotlar?

T-rex ve diğer teropotların hızıyla ilgili en önemli araştırmalardan biri Manchester Üniversitesi paleontologlarından William Sellers ve Phillip Manning tarafından 2007 yılında yapılmıştı. Araştırma, GaitSym adında bir bilgisayar programı ile yapıldığından dolayı diğer araştırmalardan farklılık gösterir. Beş farklı dinozorun en yüksek hızları hesaplanmıştı: Compsognathus, Velociraptor, Dilophosaurus, Allosaurus ve T. Rex (hepsi etçil ve iki ayaklıdır.)
Bu ikili, dinozorların hareketlilik anatomilerini ve kas-iskelet özelliklerini yeniden yapılandırmak için bilinen fosil örneklerinden yararlandılar. Bu örnekler sayesinde GaitSym programında her dinozora ait kas aktivasyon kombinasyonları yapıldı. Örnekleri duraksatan kombinasyonlardan vazgeçilirken, en az metre koşan dinazorlara ait dürtüler daha detaylı incelendi.

Sonuç olarak, Sellers ve Manning en hızlı olarak bilinen türlerden insanların, koşucu devekuşlarının ve devekuşlarının koşma hızını GaitSym cihazının doğruluğunu kanıtlamak için belirledi. 


İki ayaklı bir theropod ne kadar küçükse, o kadar hızlı koşar. T-rex’in bir insandan daha fazla olarak saatte yaklaşık 44 km hızla koştuğu düşünülürse, yakalanma riskinizin oldukça fazla olduğu söylenebilir!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...