24 Ekim 2013 Perşembe

Kepler-7b


Kepler-7b’nin atmosferinin en üst kısmında bulutlara sahip olduğu ortaya çıktı. Üstelik en az 1000 ışık yılı mesafeye rağmen bilim adamları bunları harita haline getirmeyi başardı.



Bu, bilim adamlarının güneş sistemi dışında bulutları olduğunu ortaya çıkardıkları ilk gezegen. Eğer bulutları görebiliyorsak, bu gezegenlerin iklimlerinin nasıl olduğunu da tahmin edebiliriz, bu da bu gelişmenin diğer gezegenlerdeki iklimleri algılamada bir kilometre taşı olduğu anlamına geliyor.
NASA’nın Ames Araştırma merkezinden Kepler bilim adamı Thomas Barclay “Kepler-7b bulduğumuz tüm diğer devasa gezegenlerden daha fazla ışık yansıtıyor, biz de bunu üst tabaka atmosferdeki bulutlara bağlıyoruz,” diye belirtiyor. "Dünyadakinin aksine, bulut şekilleri zamana vurulduğunda pek fazla değişim göstermiyor. Bu da oldukça durağan bir iklime sahip olduğunu akla getiriyor.”
Bilim adamları bu durumu nasıl keşfetti:
* Kepler uzay teleskopuyla yapılan öncül incelemelerle – bu yılın başında ikinci bir reaksiyon tekerleği arızalanana kadar gezegenleri avlamak için kullanılan – “ay benzeri aşamaların”  Kepler-7b içinde var olduğu bulundu. Bunlar batı yarım kürede parlayan bir nokta gösterdi.
* NASA’nın Spitzer Uzay teleskopu Kepler-7b’nin sıcaklığını kızılötesi ışığıyla ölçmüştü, sonucunda 815 ve 982 C derece sıcaklığı olduğu elde edilmişti.
* Bazı şeylerin yanlış gittiği açıktı; çünkü gezegen yıldızına çok yakın bir noktada; Dünya-Güneş mesafesinin 0.06’sı kadar. Daha sonra fark edildi ki gezegenin batı yüzünde ışık bulutların tepesinden yansıyor.
Bir diğer ilginç bilgi ise – Kepler -7b’nin içine sığabileceği kadar bir suya konabilseydi batmayacak olması.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...