3 Ekim 2013 Perşembe

Sıradışı damlalar

Aşağıdaki gördüğünüz video sıradan bir sıvı damlasının fizik kurallarına verdiği tuhaf tepkileri gösteriyor. Bu tepkileri gözlemleyebilmek için damlanın kendiyle aynı cinsten bir sıvının yüzeyine çok yavaşça bırakılması gerekiyor. Bu fenomene akışkan dinamiğinde de yer veriliyor ve kademeli kaynaşma (coalescence cascade) olarak biliniyor. Böyle bir görüntüyü tüm ayrıntılarıyla izleyebilmek için ise oldukça yüksek hızda görüntü kaydedebilen bir kameraya ihtiyaç duyuluyor.  




Daha fazla ayrıntı isteyenler için bu fenomen şöyle açıklanmış;
"Bir sıvı damlası kendiyle aynı cinsten bir sıvı birikintisine düşük hızda çarptığı zaman damlanın altında ince bir hava katmanı sıkışır. Bu ince hava katmanı bazen damlanın birikintiye anında karışmasını önler ve damlayı yavaşlatır. Hava katmanı çekildiği anda ise birikintinin yüzey gerilimi damla kütlesinin bir kısmını içine çekerken geri kalan kısmını dışarı atar. Damlanın dışarı atılan kısmı aynı hareketleri tekrarlamaya devam eder ve giderek küçülür. En sonunda  sıvı birikintisinin yüzey gerilimi düşen damlanın tamamını içine alabilecek duruma gelir ve hareket son bulur."
Nasıl, ilgi çekici değil mi? Yukarıda izlediğiniz videoda bu olay dört defa tekrarlanıyor. Fakat MIT'den Prof. John Bush bu olayın tam yedi defa tekrarlandığı denemeler gerçekleştirdiğini belirtiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...