5 Haziran 2013 Çarşamba

Albert Einstein’dan 10 Hayat Dersi

Albert Einstein’dan 10 Hayat Dersi

Hayatın karmaşıklığı içinde insanların sahip olmaya çalıştığı yegâne değer ölçütü hiç şüphesiz elde edilecek olan başarıdır. Bu başarıyı elde etmenin çeşitli yolları mevcuttur ve başarıya ulaşmış olan her insanın bu yönde kullanmış olduğu birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri de ünlü fizikçi Albert Einstein’ın başarı ölçütleridir. Bu doğrultuda Albert Einstein, bu ölçütlerini on madde olarak sıralamaktadır.
1) Merakınızın peşinden gidin.
Albert Einstein’a göre başarı merdivenlerinin ilk basamağı meraktır. Kişi başarıya ulaşma yolunda her daim merakını takip etmelidir. Bugün dünya bu konuma geldiyse, bilinmelidir ki, bu merak ile ortaya çıkan sorgulama ve bu yönde yapılan araştırmaların bir sonucudur. Başarı için özel bir yeteneğe ihtiyaç yoktur. Olması gereken tek şey tutkulu bir merak ve bu yönde izlenecek yoldur.
2)  Azim paha biçilmezdir.
İkinci basamakta karşımıza çıkan en önemli nokta sabır ve başarıya ulaşmak için gereken mücadeledir. Sabır ve mücadele birbirini harekete geçiren iki unsurdur. Ortaya çıkan sorunlar, karşılaşılan engeller kişiyi yıldırmamalıdır. Aksine kişi sorunlarla mücadele etmekten vazgeçmelidir ve çıkmış olduğu her yolda kararlılıkla yürümelidir.
3) Bugüne odaklanın.
Burada vurgulanmak istenen, yapılan işe konsantre olmak ve sahip olunan bütün enerjiyi o an yapılan işe harcamaktır. Bu aşama, gerçekleştirilmediğinde başarısızlığı ortaya çıkarabilecek faktörlerden biridir. Belki de, günümüzde insanları başarı yolunda sekteye uğratan odaklanma sorunudur ya da neye odaklanılması gerektiği konusunun tam olarak bilinmemesidir. Oysaki yapılması gereken şey çok basit; an itibariyle meşgul olunan işe odaklanmak. Yani, bugüne. Düne ya da yarına değil. 
4) Hayal gücü güç verir.
Albert Einstein, “Zekânın gerçek göstergesi hayal gücüdür, bilgi değil.” sözüyle hayal gücünün ne kadar önemli olduğunu vurgulamakta ve geleceği belirlemede hayal gücünün etkinliğine işaret etmektedir. Salt bilginin başarıya ulaşmada yeterli olamayacağı ve bilginin hayal gücüyle birleştirilerek bir anlam kazanacağı sonucu ortaya çıkmaktadır bu cümleden. Hayaller kişiyi bekleyen güzellikleri bir yansıması gibidir. Bu yüzden hiç kimse hayal gücünün hantallaşmasına izin vermemeli ve başarı merdivenlerini çıkma noktasında hayal gücünü etkin bir şekilde kullanmalıdır.
5) Hata yapın.
Başarı merdivenlerini tırmanma yolunda hata yapmak belki de insanların en çok korktukları durumlardan biridir. Fakat şöyle bir gerçek de mevcut bulunmakta ki, bunu görmezden gelmek en büyük hata olsa gerek. Bu gerçek şudur; yapılan her hata doğruya ulaşmada izlenebilecek bir yoldur. Aslında her hata, varılacak olan doğrunun bir habercisidir. Bu yüzden, hiç kimse hata yapmaktan korkmamalıdır.
6) Anı yaşayın.
Burada vurgulanmak istenen geçmişe ya da geleceğe yaşadığımız an içerisinde odaklanmanın gereksiz olduğudur. Aslında önemli olan içinde bulunan ana odaklanmak ve anı yaşamaktır. İçinde bulunduğunuz anda dünü ya da yarını değiştirmek pek mümkün değilken, içinde bulunduğumuz anı değiştirmek olası bir durumdur.
7) Değer yaratın.
Bu cümlede vurgulanan temel nokta zamanın sadece başarılı olmak için harcanmasından ziyade zamanı değerli olmaya ayırmaktır. Eğer ki, kişi değerli olursa başarı zaten kendiliğinden gelecektir.
8) Farklı sonuçlar beklemeyin.
Bu maddede vurgulanmak istenen nokta ise, hayatı tekdüze yaşayarak farklı görünmenin olanaksız olduğudur. Eğer ki, kişi hayatının değişmesini istiyorsa, bunun için önce kişi, kendisini değiştirmelidir. Bireyler şunu unutmamalıdır ki; her şey bireyin kendisinde başlar ve bireyin kendisinde biter.
9) Bilgi deneyimden gelir.
Teorik olarak edinilen bilginin kişiye sadece felsefi bir bakış açısı kazandıracağı ve gerçekte bu bilginin bilindiği konusunda soru işaretlerinin meydana geleceğinin bir göstergesidir bu. Bilgiyi bilmenin yolu onu deneyimlemektir. Yani, bilgiyi tam olarak bilmek, teorik olarak edinilen bilgileri “yaşayarak öğrenmek”ten geçer. Gerçek hayatta uygulama alanı bulunmayan bir bilginin yaşama şansı da pek olası değildir. Sahip olunan her bilgi, gerçek hayata uyarlanmalı ve yaşamın adeta bir parçası haline getirilmelidir.
10) Kuralları öğrenin, daha iyi oynayın.
Hayat, bir oyun iken başarı da bunun bir parçasıdır. Bu oyunda başarıya ulaşmak için yapılması gereken ise bu oyunun kurallarını bilmek ve oyunu kurallarına göre oynamaktır. Oyunu sadece kurallarına göre oynamak da yeterli değildir. Bu durumda, başarıya ulaşmak için bir fark yaratılmalıdır. Yani, aynı zamanda da oyunu herkesten daha iyi oynamak gerekmektedir. Asıl fark, işte budur.
Hayatın bir parçası olan başarı merdivenlerini başarıyla tırmanan Albert Einstein temel olarak bu on madde üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yaşamı boyunca elde etmiş olduğu başarılar ise bu durumu doğrular niteliktedir. Başarıya ulaşmak isteyen bireylerin bu maddeleri bilmeleri yeterli olmayacaktır. Bu durumu olumlu bir şekilde sonuçlandırmak isteyenlerin yapmaları gereken ise bunu bir yaşam biçimi haline getirmeleri olacaktır. Hayatın sürekliliğine kıyasla bireylerin yaşamı daha kısa olabilir. Fakat yaşam boyunca ulaşılan başarılar, hayatın sürekliliği paralelinde her daim mevcut bulunacaktır. Aynı zamanda Sokrates’in “Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir.” sözü de yeni başarıların kapısını aralayacak kilit bir noktadır. Unutulmamalıdır ki, insanoğlunun her zaman ve herkesten öğreneceği çok şey vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...