12 Mayıs 2013 Pazar

ÇALIŞMA BECERİLERİ


NASIL DERS ÇALIŞILMALI

Aşağıdaki 20 kuralın çoğunu muhtemelen bir yerlerde okumuşsunuzdur; ancak çalışırken bunların kaçını uyguluyorsunuz? Bu maddeleri kullanın, gerçekten işinize yaradıklarını göreceksiniz.

1. Sadece çalışma amaçlı bir alan yaratın ve her zaman aynı yerde çalışın. Bu alan dağınık ve dikkat dağıtıcı olmamalı, iyi aydınlatılmış, iyi havalandırılmış ve uygun bir sıcaklıkta olmalıdır. Yatakta çalışmayın; çünkü aklınız ve vücudunuz yatağı uykuyla eşleştirir. Zaten çalıştıklarınızı hatırladığınızda da yatakta olmayacaksınız! Çalışılan ve çalışılanların hatırlandığı ortamlar en üst düzeyde hatırlama sağlanması için benzer olmalıdır.

2. Çalışmaya başlamadan önce zihninizi günlük karmaşalardan arındırmak için beş dakika boyunca nefes alın. Aksi taktirde aklınız bitirilmemiş işler, yapılması gereken işler ve aranması gereken kişilere gidecektir.

3. Düşünme kepinizi takın! İyi çalışma olumlu alışkanlıklar yaratmaktan geçer. Çalışma ile belirli bir parça kıyafeti eşleştirirseniz (şapka, kazak, ayakkabı, vb.) bu size “şimdi çalışmalıyım” diyen başka bir pekiştirici olacaktır. Alışkanlıklar ve konsantrasyon. Maalesef, bu aynı alışkanlıklar kahve yapmak veya bir şeyler atıştırmak gibi zaman kaybedici etmenler de olabilirler.

4. Sizin için en uygun ve elverişli konsantrasyon süresini belirleyin (aklınız başka yerlere gitmeden çalışabileceğiniz süre) ve çalışma sürelerinizi aralarında onar dakikalık aralar olacak şekilde muhtelif bölümlere ayırın.

5. Çalışma dönemi için belirli bir zaman belirleyin ve bu zamanı % 100 çalışmaya ayırın, başka bir şeyle ilgilenmeyin. Dikkatinizi dağıtacak şeylere izin verirseniz bunlar giderek artar (e-postaları kontrol etmek, kahve yapmak, gelen postaya bakmak, vb.). Kısa ve yoğun bölümler halinde çalışın. Her gün aynı saatte çalışmaya özen gösterin.

6. BAŞLAYIN. Bitirmenin en iyi yolu başlamaktır! Başlamadan önce harcanan zaman endişelenerek geçirilen zamandır.

7. Kendinize fazla yüklenmeyin. En yüksek derecede konsantrasyonla geçirilen bir saatlik çalışma üç saatlik aklınız başka yerlerdeyken çalışmaktan hem daha az yorucu, hem de daha verimlidir.

8. İş yükünüzü küçük parçalara bölün; aksi taktirde toplam iş hacmi sizi bunaltır. Gerçekçi bir program hazırlayın ve bir seferde bir günün çalışmasına odaklanın. Her günü küçük parçalara bölün.

9. Amaçlarınızı belirleyin, çalışmanızın tam amacınızı anlayın. Bu bir sınavı geçmekse üniversiteye girmek veya terfi almak gibi daha büyük bir amacı düşünün. Amacınızı kötü bir şekilde belirlemeniz “bu kadarı yeterli” sendromuna yol açar.
10. Enerjinizin olduğu ilk anlarda önemli veya zor işleri halledin.

11. Kendinizi test edin. Bu, bilgileri anladığınız ve hafızaya aldığınızı kontrol etmenin tek yoludur.

12. Yarım öğrenilmiş şeyler aslında öğrenilmiş sayılmazlar.

13. Sıkıldıysanız başka bir iş yapmaya başlayın.

14. Her gece uyumadan önce hafızaya alarak öğrenmeyi alışkanlık haline getirin.

15. Az ama sık çalışmak bir gece önce çalışmadan daha iyi hatırlama sağlar.

16. Anlaşılması gereken kavramlar ve harfi harfine öğrenmeniz gerekenleri ayırt edin. Tembellik yapmayın ve her ikisini karıştırmayın.

17. Aklınız başka yerlere kayarsa beş dakika ara verin, ayağa kalkın ve odadan  çıkın. Aksi takdirde çalışma alanı ile bozuk konsantrasyonunuz arasında bir çağrışım yaratmış olursunuz.

18. Çalışırken bireysel görevlerin tamamlanmasını kendiniz için en büyük ödül olarak belirleyin. Kendinize sadece çalışma süresinin sonunda fiziksel bir ödül için izin verin. Aksi takdirde ödüller (çikolata, kısa bir yürüyüş, bir fincan kahve) sizi motive etmek yerine ilginizi dağıtabilirler.

19. Çalışmak ile dinlenmek arasında açık ve net bir ayrım yaratın. Aksi takdirde ikisi birbirine girer. Kısa bir süre sonra dinlenmenin ekstra çalışma zamanınızdan çaldığını (ya da tam tersi) veya çalışmanız gerektiği için endişe ederek dinlenmenizi böldüğünüzü fark edersiniz.

20. Çalışma programınızda sekiz saatlik uykuya yer ayırın ve bunu bir yere yazın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...