11 Mayıs 2013 Cumartesi

HIZLI OKUMA SİHİRLİ BİR ŞEY DEĞİLDİR!


HIZLI OKUMA SİHİRLİ BİR ŞEY DEĞİLDİR!

Hızlı okuma sihirli bir şey olmadığı gibi sadece mentalistlerin başarabileceği bir şey de değildir. Sizi yavaşlatan bazı alışkanlıklarınızı düzeltmek için mevcut okuma şeklinizi yeniden öğrenmenizi gerektirir.  İlk olarak, hızlı okumanın anlama yeteneğinizi azaltmadığını, aksine geliştirdiğini kabul etmek gerekiyor. Sıradan bir kişi dakikada 200 kelime okuyup bunların %60‟ını hatırlarken hızlı okuyan bir kişi dakikada 1000 kelime okuyup bunun % 85‟ini hatırlayabilir. Hızla birlikte okuduğunu anlama da artar; çünkü böylelikle beyin okuduklarını bir bütün olarak görür ve arada bağlantılar kurar. Ve kişi okuma işini daha hızlı tamamladığı için daha az yorulur ve daha yüksek bir konsantrasyon sağlanır.  Aşağıda okuma hızını azaltan bazı alışkanlıklar ve nedenleri bulacaksınız:

1. Kelimesi kelimesine okuma: Çoğu insan ancak bir kelimeyi “anladıktan” sonra diğer kelimeye geçmeleri gerektiği şeklinde yanlış bir düşünceye sahip olduklarından bir kerede sadece bir kelime okurlar. Ayrıca okumaya devam etmeden önce kelimeleri ve cümleleri birkaç kez daha tekrardan okurlar. Buna “gerileme‟ denir. Hızlı okuma “odaklanma bölgesini” hiç durmadan tek bir göz hareketiyle bir cümleyi okuma gibi tek tek kelimelerden daha büyük parçalara yükseltmeyi amaçlar. Kelimeler yerine fikirleri okumak anlamına da gelir. Metinlerin de müzikte olduğu gibi kendi akışları vardır. Bir müzik parçasını durdurup başa sarmak ezgiyi anlamayı ve zevk almayı nasıl engelliyorsa buradaki akışı bozmak da anlamayı oldukça zorlaştırır. Geri kalmamak için hiç ara vermeden okuduğunuz satırda parmağınızı gezdirin. Bu size akışı korumanız gerektiğini hatırlatıp hızınızı artıracaktır. Biraz pratik yaptıktan sonra bu işlemi parmağınızı kullanmadan içgüdüsel olarak yapmaya başlayacaksınız.

2. Okunanı anlamak için kelimeleri duyma ihtiyacı hissetme: Bazı okuyucular okudukları metni kafalarında duyarak ve hatta dudaklarını kıpırdatarak veya söyleyerek söze dökerler. Hızlı okuyanlar ise bunu yapmazlar; çünkü düşünmeleri sözlü değildir; dolayısıyla da konuşmadan çok daha hızlıdır. Sözlü şekilde okuyan kişiler anlama için kullanılması gereken beynin kullanılmayan bölümünü (işleme bölümü) boşa harcarlar ve düşünme hızını konuşma hızına geriletirler.

3. Sayfanın Konumu: Okuduğunuz metni gözlerinize çok fazla yaklaştırırsanız metni genel olarak gözden geçiremez ve yavaşlamak zorunda kalırsınız. Hızlı okuyucular, okuma mesafesini en iyi şekilde kullanırlar. Metni yakın ve daha sonra uzak tutarak okuma alıştırması yapın ve bu mesafenin okuma hızınızı nasıl etkilediğini görün.

4. Zayıf konsantrasyon ve dikkatsizlik: Hızlı okuyucular konsantrasyonlarının bozuk olduğu zamanları fark ederler. Dolayısıyla en yüksek konsantrasyonla, daha hızlı ve zihinsel enerjilerini koruyarak okurlar.

5. Zor anlaşılır okuma fonksiyonu: (Örneğin okuyucu metni neden okuduğundan ve bu metinden ne tür bir bilgi almak istediğinden emin değildir). Hızlı okuyucular henüz daha okumaya başlamadan önce bu metinden ne almak istediklerini bilirler. Örneğin bir roman okurken olay örgüsünü ve karakter gelişimini anlayıp aklınızda tutmanız ve betimleyici bölümleri gözünüzde canlandırmanız veya benimsemeniz gerekmektedir. Bu, sadece temel konuları ve maddeleri anlamayı gerektiren ve ya çok az ya da hiç hafıza kullanımı gerektirmeyen çıkacağınız tatille ilgili fikir edinmek için gözde tatil beldeleri hakkında bir gazete makalesi okumaktan farklıdır


Hızlı Gözden Geçirme



Bu yöntem hızlı okumaya benzer farkı bir kitabı sadece 10 dakikada özetleyebilmenizde yatmaktadır. Tamamlamanız gereken bir araştırmanız olduğunda ve birkaç önemli metni daha detaylı bir şekilde incelemeye başlamadan önce her kitapla ilgili genel bir bilgiye sahip olmanız gerektiğinde kullanılabilecek eşsiz bir beceridir.  Tek ihtiyacınız olan bir kronometre, bir kalem ve post-it veya birkaç parça kağıttır. Kronometreyi başlatın ve kitabı açın. Her sayfayı çevirip hızlı bir şekilde gözden geçirin. Her bir sayfa için sadece saniyeler harcayabilirsiniz. Bütün kitap için sadece 10 dakikanız olduğunu unutmayın. Kitap 200 sayfalıksa her sayfa için 3 saniyeniz var demektir, oyalanmayın!  Kitabı okumaya çalışmıyorsunuz. Size aşağıdaki üç madde hakkında fikir verecek genel bir gözden geçirme yapıyorsunuz:

1.Kitabın ne şekilde düzenlendiği (bölümler, konular)
2.Temel konular ve özet bölümler
3.Özel ilgi/alaka alanları  Eğer dikkatinizi çeken bir şey olursa daha sonra etraflıca okumak için burayı Post-it veya bir parça kâğıtla işaretleyin. 10 dakikalık sure kısıtlamasına uymanız çok önemlidir. 
Daha sonra kitabın kısa bir görsel özetini (Zihin Haritası denilir) oluşturmak için en fazla beş dakikanızı harcayın. Bunu aklınızdan yapın. Kitabın planı ve içeriği hakkında ne kadar çok şey hatırladığınızı görünce siz de şaşıracaksınız. Öğrenmenin önemli bir bölümü bilgiyi nerede bulacağınızı bilmekte yatar; öğrenme çok önemlidir ve ayrı bir beceridir.  Ayrıntılı şekilde okumaya başlamadan önce bir konuyu araştırmak için kullanmayı düşündüğünüz bir kitabı hızlı bir şekilde gözden geçirirseniz inceleyeceğiniz bölümleri ve bu bölümlerin nerede olduklarını bileceğiniz için konsantrasyonunuzu inanılmaz derecede geliştirmiş olursunuz.  Bazı konular ve özellikler birçok kitapta tekrarlanacağından size bunların en önemli konular olduğunu gösterecek ve siz de konuyla ilgili oldukça geniş bir bakış açısına sahip olmuş olacaksınız. Ayrıca bir kitaptan diğerine geçerek kaybedeceğiniz zamanı fazlasıyla geri kazanacaksınız. Benzer konuların diğer kitaplarda ele alındığını bildiğinizden ilk başta uyguladığınız hızlı gözden geçirme dışında okumanıza da gerek kalmayacak.  Hızlı gözden geçirme çok etkili bir yöntemdir; çünkü size ne yapacağınızın genel bir çerçevesini çizer. içerik, öğrenme sürecinin en önemli bölümüdür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...