11 Mayıs 2013 Cumartesi

GELECEĞİN MESLEKLERİ


Yükselen iş dalları ve geleceğin meslekleri


Küreselleşme ve Türkiye pazarına giren yabancı şirketlerin sayılarının giderek artması nedeniyle İngilizceye hakim mali işler uzman ve yöneticileri, özellikle uluslararası hukuk, Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü mevzuatına hakim hukukçular, yönetici asistanları ve pazarlama ile ilgili tüm pozisyonlarda nitelikli iş gücüne duyulan gereksinim günden güne artıyor.


Son dönemde yükselen iş dallarının bazıları şunlar:

-Sosyal medya uzmanlığı

- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanlığı

- Konsept yaratıcılığı

- Tasarım

- AR-GE ve teknoloji


Gelecekte ön planda olacağı tahmin edilen mesleklerden bazıları şunlar:  

- Genetik mühendisliği

-Moleküler biyoloji

- Uluslararası hukuk müşavirliği

- Modern hayvancılık

- Organik tarım nedeniyle gıda ve ziraatle ilgili meslekler


İşletmelerin iyi satışçılara duyduğu ihtiyaç sürekliliğini koruyor

Üç aylık “Yenibiriş İstihdam Rapor”larıyla istihdam alanında yaşanan değişiklikleri göz önüne seren Yenibiris.com’da nisan, mayıs  aylarında yayınlanan ilanlara göre ise en çok eleman aranan pozisyonlar şöyle sıralanıyor:

- Satış ile ilgili pozisyonlar

- Muhasebe ile ilgili pozisyonlar 

- Yönetici asistanı - Sekreter

- Eğitim danışmanı – eğitim sorumlusu

- Müşteri temsilcisi


Nitelikli eleman ihtiyacının sürdüğü pozisyonların sektörlere göre dağılımı ise şöyle:


- Sağlık-tıp: “İşsizliğin en az olduğu sektör” olarak nitelendirilen sağlık – tıp alanında hemşire ihtiyacının bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçerli olduğu görülüyor. En çok aranan diğer uzmanlık alanları ise yoğun bakım hemşiresi, yenidoğan yoğun bakım hemşiresi, dahiliye uzmanı, radyoloji teknikeri, anestezi teknikeri, hasta danışmanı ve acil tıp teknikeri olarak sıralanıyor.

- Yapı-inşaat: Yurtdışı (özellikle kuzey ve Arap ülkeleri) işlerin artması, yurtiçinde yeni projeler istihdam piyasasını hareketlendiriyor. Bu nedenle mimar, inşaat mühendisi, teknik ofis uzmanı, ihale uzmanı, şantiye şefi, saha mühendisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı (mühendisi) pozisyonlarındaki istihdam açığı devam ediyor.

- Perakendecilik-toptancılık ve mağazacılık: Yabancı yatırımcıların ilgisi nedeniyle rekabetin daha da arttığı bu sektörde yerli oyuncuların Türkiye geneline yayılmasının yanı sıra yeni açılan AVM’ler de istihdama olumlu katkıda bulunuyor. Bu sektörde ihtiyaç duyulan uzmanlık alanlarının başında kasiyer, satış danışmanı, mağaza müdürü ve görsel düzenleme uzmanı geliyor.

- Bilişim: İstihdam açığının hızla arttığı bilişim sektöründe en çok arananlar veritabanı yöneticisi, yazılım geliştirme uzmanı, sistem ve ağ uzmanı, java uygulamaları uzmanı, iş analisti ve web master.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...